Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Samo je jedna prilika za prvi dojam – iskoristite je!

Samo je jedna prilika za prvi dojam – iskoristite je!

Vjerojatno ste zamislili koje su njezine vrijednosti, kakva je u drugim situacijama, što voli, a da toga niste bili ni svjesni. Iz tog kratkog susreta stvorili ste cijelo bogatstvo uvjerenja o nekome koga ste tek sreli, a na temelju toga ste i (ne)svjesno donijeli odluku jeste li zainteresirani za nastavak druženja ili saradnju.

Naš mozak funkcionira po principu ekonomičnosti – što manjim ulaganjem energije što brže doći do rezultata.

Na temelju objektivno malog broja informacija, mi svi donosimo „velike“ zaključke. Iako prvi dojam drugima otkriva samo jedan dio vas, osobama koje vas tek upoznaju taj djelić predstavlja 100% onoga što znaju o vama. Raspolažu s krnjim informacijama o vama, a ipak će nesvjesno, slijedeći princip ekonomičnosti, pretpostaviti da taj isječak točno predstavlja cjelinu.

Prvi dojam kao filter

Psihologijska istraživanja pokazuju da će nas drugi ljudi kasnije u velikoj mjeri doživljavati ovisno o tome kakav su prvi dojam stekli o nama. Primjerice, ukoliko pokažete zanimanje za ljude prilikom prvih susreta, drugi mogu steći dojam o vama kao o toploj osobi i kasnije možda ni neće primijetiti vašu odsutnost ili zaokupljenost nečim drugim. S druge strane, ako se u prvom susretu doimate odsutni, povučeni i nesigurni, drugi mogu dugo vremena jednostavno zanemarivati i „ne vidjeti“ toplinu i zainteresiranost, koja se krije u vama. Svi mi prvu spoznaju smatramo istinitom.

Krenite sigurno od samog početka

Prvi susret može biti prilika za ugodan trenutak, ali i početak prijateljstva, poslovnog ili ljubavnog odnosa.

Što god željeli postići (a svakom komunikacijom s drugima želimo ostvariti neki cilj), vaš nastup put je prema željenom rezultatu i uspjehu.

Dobar prvi dojam jest onaj koji odražava vaše snage, u kojem istovremeno zračite sigurnošću i zainteresiranošću za druge. Kad predstavljate ono najbolje u sebi, i drugi će pozitivnije reagirati na vas, a vi ćete više uživati u svakodnevnim susretima. Podići će vam se samopouzdanje u novim situacijama, a ravnodušnu ili nelagodnu interakciju pretvorit ćete u uspješan susret. Zato zapamtite da imate samo jednu priliku ostaviti prvi dojam. Iskoristite ju i uživajte u najboljem sebi!

Kreni zdravo

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top