Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Sadaka je pobjednička formula

Sadaka je pobjednička formula

Sadaka je zaštita, pa neka su sretni oni koji pomažu drugima! Zato jačajmo naš iman i štitimo se sadakom, zaštitimo imetke zekatom i otklonimo talase nevolja dovama! Dajimo sadaku, jer onaj ko daje sadaku, on trguje sa Allahom, a onaj ko s’ Njim trguje sigurno je na dobitku!

Neki siromašni drugovi Allahovog Poslanika s.a.v.s. rekli su Poslaniku: “Allahov Poslaniče, bogati ljudi nas pretekoše i pokupiše sve nagrade: klanjaju kao i mi, poste kao i mi, a od viška svog imetka dijele sadaku i milostinju.” (Sahih Muslim)

Bogatstvo je rezultat kontinuiranog ulaganja napora da se ostvare finansijski ciljevi, ali sa bogatstvom dolazi i velika odgovornost, kao i velika mogućnost. U islamu nema ograničenja koliko imetka osoba može zaraditi. Allah nas neće pitati koliko smo imetka stekli, ali će nas pitati kako smo ga zaradili i u šta smo ga potrošili. Postavljanje moralni ciljeva može nam pomoći u sticanju imetka na ispravan način. Što se potrošnje tiče, siromašni imaju svoja prava u našem imetku.

Zekat je obaveza koju nam je Allah propisao “kako bogastvo ne bi kružilo samo među bogatim ljudima”. Upravo je to velika razlika između islama i kapitalizma. Islam se brine za status svih građana, svako zaslužuje priliku i imetak ne bi trebao biti trošen samo od strane pojedinih bogataša.

Biti imućan vjerniku nudi šansu da učini više dobrih djela od ostalih ljudi. U ovom hadisu, neki siromašni ashabi su se žalili na to kako oni nisu u mogućnosti da učine više dobrih djela kao što to imućni vjernici čini, jer oni čine sva djela kao i ovi siromašni, ali imućni uz to još daju i sadaku.

U ovome vidimo izazov sticanja halal imetka i njegovog trošenja za potrebe muslimana. Sticanjem vlastitih prihoda, vi sebe stavljate u položaj ruke koja daje, umjesto ruke koja prima. Tada imate priliku da činite dobra djela koja prije niste bili u mogućnosti da činite kao što je potpomaganje jetima i udovica, davanje sadake, pomaganje nekome na način što ćete mu dati početni kapital da pokrene vlastiti biznis, vraćanje dugova onima koji su zaduženi i pomaganje žrtava nesreća. Vi ustvari možete postati imetak u rukama ovog ummeta.

To su prednosti imućnih muslimana, ali te blagodati mogu imati samo bogobojazni ljudi. Razmišljati o Allahu i postati bogati istovremeno, jeste neki vid iskušenja. To je ujedno i prilika da se zahvalimo Allahu i budemo na usluzi njegovim robovima. To je dar kojeg trebamo pametno iskoristiti. Investirajte vaš imetak u društvene projekte koji su od koristi zajednici muslimana, a i vama samima donose korist na oba svijeta. To je, dakle, pobjednička situacija za sve.

Autor: Ismail Kamdar

Iz knjige: “10 self-help tips from 10 authentic hadiths”

Za Akos.ba odabrao i preveo Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top