U FokusuZdravlje

Kašalj kod djece: Prirodni lijekovi samo za djecu !

Kašljanje se često smatra kao nešto uzgredno, pa zbog toga tom teškom dječjem kašlju ne pripisujemo osobitu važnost, što može biti velika greška.

Međutim, kašljanju treba pridati više pažnje jer bolest može ostaviti trajna, ne izlječiva oštećenja. Za borbu protiv kašlja raspolažemo biljem i jednostavnim sredstvima. Neka se roditelji potrude da svakako provedu to prirodno liječenje.

Kašalj možemo spriječiti, “otpuhnuti”, a teške napade skratiti i ublažiti, pazeći ujedno da iz oboljelog tijela odstranimo otrove koji nastaju pri svakoj zaraznoj bolesti: ospicama, šarlahu, gripi i drugim. Istodobno moramo paziti da organizam ne oslabi što bi moglo izazvati nove zarazne bolesti.

Po pravilu se poslije kašlja javlja neka druga bolest, i zato se moramo boriti da ojačamo opću otpornost organizma. Ima slučajeva da napadi kašlja prestanu već poslije nekoliko dana. Nekad je dobro dati djeci biološki preparat kalcija. Moramo također djelovati na bubrege da što brže i obilnije izlučuju otrovne tvari.

Kako napraviti sirup od borovih iglica ?

Najvažnije je da pribavite čiste i svježe borove iglice, a proces pripreme je veoma jednostavan…

U odgovarajuću staklenu teglu stavite najprije red šećera, preko kojeg se stavlja red svježe ubranih borovih iglica, pa ponovo red šećera, pa na njega iglice i tako sve do vrha tegle. Završni sloj obavezno treba da je od šećera. Teglu zatvorite što bolje i odnesite je na sunčano mjesto da se šećer lagano rastapa. Da bi se on skroz rastopio, te da bi sirup od borovih iglica mogli početi koristiti, biće vam potrebno da odstoji najmanje 40 dana.

Ovako dobijen prirodni lek za imunitet pravi se u proljećnom periodu, odmah po branju mladih izdanaka. U našem narodu se za ovaj prirodni lek odomaćio naziv med od borovih iglica, kako god da ga nazovete potpuno je svejedno, jer je recept isti i izuzetno je dobar za pomenute tegobe..

http://www.narodnilijek.com

Povezani članci