Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Ruski dug za gradnju brze ceste Lašva – Nević Polje?

Ruski dug za gradnju brze ceste Lašva – Nević Polje?

Vlada Federacije BiH prebacit će 120 miliona maraka „Autocestama FBiH“ za finansiranje gradnje brze ceste Lašva – Nević-Polje (Travnik), koja bi se trebala početi graditi naljeto, izvještava Avaz.

Radi se o sredstvima koja su pripala Federaciji na osnovu isplate klirinškog duga Rusije Bosni i Hercegovini, a sporazum je prije nekoliko dana u Moskvi potpisao državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.
Čim ova sredstva budu operativna, a to se očekuje u narednim mjesecima, odmah će biti prebačena „Autocestama FBiH“, što je jpotvrdio i Adnan Terzić, direktor ove kompanije.
“To je najava i obećanje premijera Federacije Fadila Novalića. Istina je da se radi o sredstvima iz klirinškog duga. Mi se već pripremamo za eksproprijaciju zemljišta. Pripremamo i tendersku dokumentaciju, da kada nam prebace sredstva, odmah raspišemo tender za izbor izvođača radova” – kaže Terzić.

Ukupna vrijednost ove dionice duge oko 23,6 kilometara iznosi 183 miliona eura, a ostatak sredstava bit će osiguran različitim izvorima finansiranja. Povezivanjem ove ceste s Koridorom 5C, centralno područje BiH dobilo bi najbolju saobraćajnu vezu s centralnom Evropom i Jadranom na jugu.

Predviđena je i gradnja kompletne Lašvanske petlje s dva odvojena kolovoza, svaki sa po dvije saobraćajne trake. Za eksproprijaciju zemljišta izdvojeno je 40 miliona KM, a potrebno je ukloniti 124 objekta.

Cijela dionica prve faze radova podijeljena je na tri poddionice: Lašva – Kaonik, Kaonik – Vitez i Vitez – Nević-Polje. Polazna tačka gradnje je na Koridoru 5C (Lašvanska petlja) i završava se na petlji Nević-Polje u blizini Travnika.
Povezivanje s Krajinom

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Autoceste FBiH“ prije mjesec su raspisale i tender za projektiranje druge faze radova, od Nević-Polja do Jajca. Vrijednost ovih radova je 550 miliona eura. Gradnjom ove dionice stekli bi se uvjeti za spajanje s Krajinom.

Brojke

– 20 mostova planirano da se sagradi
-3 tunela dužine 2,5 kilometara
100 kilometara projektirana brzina
– 4 petlje bit će sagrađene (Lašva, Kaonik, Vitez, Nević-Polje)

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top