Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Rožajski časopis Avlija izabrao najbolje radove na temu trajnog mira na zapadnom Balkanu 

Rožajski časopis Avlija izabrao najbolje radove na temu trajnog mira na zapadnom Balkanu 

NAJBOLJI RADOVI GRADIMIRA GOJERA I DŽENITE HRNJAČIĆ 

Na međunarodnom konkursu časopisa Avlija, na temu pomirenja i izgradnjetrajnog mira na zapadnom Balkanu, redakcija rožajskog časopisa ‘’Avlija’’ je za najbolju pjesmu proglasila ‘’Svjetlo’’ autora Gradimira Gojera iz Sarajeva. Prema ocjeni žirija, drugo mjesto su podijelili Simonida Banjeglav iz Beograda i Milan Čorak iz Šida za pjesmu ‘’Posle rata’’, odnosno ‘’Roditeljski amanet.

Trećenagrađene pjesme su ‘’Dobrote, razuma, mira’’ i ‘’Valja nove mostove graditi na Balkanu, čiji su autori, Vahida Mušović iz Novog Pazara i Ibrahim Osmanbašić iz Sarajeva.

Prema ocjeni redakcije ‘’Avlije’’ najbolju priču pod nazivom ‘’Zemljak’’ je napisala Dženita Hrnjačić iz Sarajeva. Drugonagrađena je priča ‘’Vojni poziv’’ autora Mira Radojevića iz Vrbasa a treće mjesto je pripalo Draganu M. Vugdeliću iz Podgorice za priču ‘’Na mrtvoj straži’’.

Nagrađeni su i aforizmi Marka Pajića iz Vrnjačke Banje, Vladislava Vlahovića iz Podgorice i Marine Raičević iz Bora.Pristigla djela su pisana na, bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku a nagradjeni radovi će biti objavljeni u zborniku ‘’Novi mostovi’’.

Projekat  Kultura i zajednički jezik za nove mostove, finansira EU u sklopu projekata  Podijeljena prošlost – zajednička budućnost, čiji je vodeći aplikant Omladinski komunikativni centar iz Banja Luke.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top