Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Roman “Prokletstvo mira” – Naučna fantastika iz Travničke medrese

Roman “Prokletstvo mira” – Naučna fantastika iz Travničke medrese

Piše: Edis Bulić

Ove godine, Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku je ispratila svoju 250. generaciju maturanata. Ta srednja škola uživa visoku reputaciju jer je vezirskom gradu, kako nazivaju Travnik, a i cijeloj Bosni i Hercegovini podarila veliki broj uglednih građana.

Jedan od jubilarnih maturanata je i Kerim Sefer, 18-godišnjak koji je ove godine objavio svoju prvu knjigu, roman od 500 stranica kojeg je nazvao Prokletstvo mira.

„Roman sam počeo pisati pred kraj prošle školske godine, a završio sam ga u toku ljetnjeg raspusta. Koristio sam svaku priliku za pisanje, gdje god da sam išao nosio sam laptop. Pisao sam kod kuće, a često sam stranice dopunjavao dok sam putovao. Nakon tri mjeseca efektivnog rada imao sam napisan roman“, kaže Kerim.

Posebnu pažnju privlači spoj stila pisanja romana i pozadina iz koje potiče ovaj mladi autor. Kerimova knjiga je okarakterisana kao ‘pripadnica žanra naučne fantastike gdje je inicijalna radnja smještena u Veliku Britaniju’. Sa druge strane, Sefer potiče iz patrijarhalne travničke porodice koja mu je pružila odgoj i obrazovanje u duhu islama.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top