Rižoto sa povrćem: Napravite obrok za 30-tak minuta
Rižoto s povrćem gotov je za svega 30-tak minuta i odlično paše kao prilog bilo kojem mesu, bijelom ili crvenom, a ako želite možete ga poslužiti i kao samostalno jelo uz finu zelenu salatu ili salatu od cikle začinjenu bučinim uljem.
Od namirnica možete zapravo koristiti bilo koje povrće koje imate u frižideru.
Sastojci:
5 dkg maslaca
1 očišćena i na kockice isječena mrkva
1 očišćen i na kockice isječene korijen celera
1 sitno isjeckana mala glavica luka
1 šoljica vrhova šparoge
2 šoljice isječenih gljiva
1 šoljica riže
2 šoljice temeljca od povrća ili vode
Na ugrijanom maslacu pržite sve povrće oko 10 minuta. Dodajte rižu i nalijte temeljcem ili vodom. Kuhajte dok riža ne bude mekana. Služite uz umak od paradajza. Ako volite da vam je riža kremastija možete dodati 2 kašike kajmaka. Njegova slanoća i gustoća će upotpuniti okus riže.