Kulinarstvo

Recepti za zaposlene majke

PONEDJELJAK:

Grah varivo sa kobasicom

Priprema: U hladnjaku je skuhani grah, može i iz konzerve. Nasjeckate jedan luk, ogulite 3-4 velike mrkve, narežite papriku na kockice i spremne ste za kuhanje. Dok pržite luk na malo maslinovog ulja stavite kuhati kobasice (koliko mislite da je potrebno za Vašu porodicu) i narežite mrkvu. Kada luk dobije zlatnu boju dodajte narezanu mrkvu i papriku. Malo promiješajte i zalijte s malo vode. Pričekajte koju minutu i u to ubacite grah, sve zalijte vodom, nakon toga posolite i stavite začine po želji (lovor, ružmarin, biber). Poklopite i pričekajte da povrće omekša te poslužite uz kobasice.

UTORAK:

Krpice sa zeljem

Priprema: Stavite kuhati tjesteninu, najbolje takozvane krpice, ali možete koristi bilo koju drugu vrstu tjestenine. Dok se tjestenina kuha uzmite glavicu svježe zelje, očistite, isjecite. U lonac stavite ulje i šećer pa uz miješanje pričekajte da šećer lagano požuti. Zatim dodajte narezano zelje i uz povremeno miješanje i dodavanje malo vode pirjajte dok tekućina ne ishlapi. Na kraju posolite i dodajte malo bibera. Zelje umiješajte u tjesteninu. I obrok je gotov. Ako Vaši ukućani jako vole meso uvijek možete uz ovo jelo pripremiti šnicle na naglo.

SRIJEDA

Povrtna supa

Priprema: Očistite i narežete povrće koje Vaši ukućani vole. Uzmete glavicu luka i popržite na malo ulja. Nakon minute stavite sve narezano povrće i zalijte vodom, te pustite da se krčka. Možete ubaciti povrtnu ili kokošju kocku kako bi upotpunili okus. Dodati začine po ukusu ukućana. Dok se povrće kuha zamiješajte njoke. Istucite jaje, u to miješajte brašno i so dok ne dobijete žitku masu, nikako ne vodenastu. Pospremite u hladnjak da malo odstoji. Nakon što je povrće omekšalo uzmite čajnom kašikicom ukuhajte smjesu za njoke Pustite da sve to zajedno krčka još nekoliko minuta.

ČETVRTAK

Blitva s rižom

Priprema: Uzmete veću količinu blitve te je operete i stavite u lonac te prelijte vodom i posolite. Zatim stavite na vatru i pustite da se kuha. Za to vrijeme stavite kuhati rižu. Kada se riža i blitva skuhaju popržite malo bijelog luka na maslinovom ulju, na to stavite blitvu, zamiješajte te na to stavite blitvu. Uz to pripremite veliku zdjelu salate.

PETAK

Njoke sa 4 vrste sira

Priprema: U dublju tavu stavite puter, pa kiselo vrhnje i postepeno dodjte usitnjeni sir, a zatim dobro izmješajte žumanjke sa slatkim vrhnjem i začinima te dodajte u smjesu sireva, pa na laganoj vatri sve skupa prokuhajte par minuta, da se svi sastojci prožmu. Skuhajte njoke, te ih stavite u zdjelu i po njima prelijte sir.

SUBOTA:

Skuša u foliji

Priprema: Rikolu i mozzarellu sitno narežite, dodajte protisnuti bijeli luk, 2 žlice maslinova ulja, so, biber i sve zajedno promiješajte. Skuše očistite, a utrobu im napunite pripremljenom smjesom. Svaku skušu stavite na izrezanu alu-foliju u obliku pravokuta. Skuše zalijte ribljim temeljcem, prelijte maslinovim uljem i pospite vegetom. Omotajte ih u alu-folije i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15-tak minuta. Poslužite uz kuhano povrće.

 NEDJELJA:

Dosta kuhanja za ovu sedmicu!!!

Iz udobnosti svoga doma naručite pizzu ili prošetajte do obližnjeg restorana i uživajte u slobodnom danu.

vikendplaner.info

Povezani članci

Back to top button