Kulinarstvo

Recepti od namirnica spomenutih u Kur’anu: Brownies sa tikvom

Pumpkin – Swirl Brownies

Sa brownies nikada ne možete pogriješiti. Hem ih je baš lahko napraviti, hem su neodoljivo ukusni. A bundeva? Šta će ona tu? Vjerujte mi, ona je ovdje glavni junak!!

Nedavno, dok sam čitala časni Kur’an, sam naišla na gore citirane ajete. Prvi put sam se zapitala zašto je Allah dž.š., pored toliko raznovrsnog bilja koje je stvorio, baš dao da bundeva izraste i bude spas za Junusa a.s. Ajeti prije i poslije citiranih ajeta govore o Junusu a.s.

Svi znamo priču o vjerovjesniku koji je u momentima svoje ljudske slabosti, gledajući nemarnost svog naroda kako tolike godine sa ogromnom upornošću odbijaju Allahove upute, napustio svoj narod i vjerovjesničku misiju. Allah ga je kaznio tako što je završio na dnu mora u utrobi velike ribe (učenjaci se slažu da je to bio kit). U utrobi je bio neznan broj dana (učenjaci se razilaze o broju dana koje je Junus a.s. proveo u utrobi ribe).

Allah dž.š. kaže: “I da nije bio jedan od onih koji Allaha hvale, sigurno bi ostao u utrobi njenoj do Dana kad će svi biti oživljeni, i Mi ga izbacismo na jedno pusto mjesto, a on je bio bolan, I učinismo da iznad njega izraste vriježa jedne tikve.” (Es-Saffat, 144, 145, 146, 147)

Iz znatiželje sam prelistala par tefsira i par knjiga i iščeprkala o blagodatima jedne tako obične svakodnevne biljke.
Ibn Kesir, u knjizi Kazivanje o vjerovjesnicima u poglavlju o Junusu a.s., kaže: “Neki islamski učenjaci kažu: “U tome što mu je tikva izrasla ima više mudrih razloga kao što su: njeni listovi su nježni i ima ih puno, prave hlad i insekti im se ne približavaju; plod joj se može jesti od samog zametanja, pa sve dok ne poraste, svjež i kuhan, sa korom i košpicama. Pored toga, tikva pospješuje rad mozga, a ima i mnogih drugih koristi.” “

Muhamed Asad u knjizi Poruke Kur`ana, u vezi ovih ajeta, kaže: “tj. Da mu pruži sjenu  i osvježi ga.“

Enes, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., volio bundevu. (Bilježe Ibn-Madže i Ahmed)

Od Poslanika, a.s., se prenosi da je rekao: “Jedite bundevu, jer ona ojačava intelekt i shvatanje.” (Da`iful-Džami’, 3377, Medžme`uz-Zeva`id, 5/44)

Dr. Abdulbasit Muhammed es-Sejjid u knjizi Medicina Poslanika Muhammeda a.s., kaže: “Tikva je bogata vitaminima E i B. Ona je iznimno dobra hrana za organizam i može se na mnogo načina koristiti u ljekovite svrhe, kao npr. Kao sredstvo za olakšanje (laksativ), ako se redovno uzima njen sok; tvar iz sjemenke se koristi za opekline, a sjemenke se još koriste i  za liječenje žutice i upala mokračnih kanala, kao i za liječenje seksualne nesposobnosti, ako se u jednakom omjeru uzimaju sjemenke tikve, krastavca i dinje, oljušte se, izdrobe (samelju) i zaslade šećerom i to se jede svaki dan, i to po tri kašike; također se koristi i za odstranjivanje nametnika, kada je dobro izdrobiti ove sjemenke i zaliti ih mlijekom, te piti tri dana, a nakon toga obavezno uzeti neki snažan laksativ.”

Vjerujem da su ovo samo površne i sitne koristi iz mora blagodati koje je Allah podario nama kroz ovu puzavicu. Meni lično je fascinantna sama činjenica da je Junus a.s. na pustom ostrvu jedino imao bundevu (neki učenjaci kažu da mu je divokoza dolazila i da je tako imao i mlijeko), i da je uspio preživiti i ozdraviti nakon što je bio bolestan, tj. Iznurenog tijela. Ibn Mes`ud kaže da je bio “kao pile bez perja”, a Ibn Abbas, Es-Sudejj I Ibn Zejd: “kao novorođenče, bez igdje ičega na sebi.”

Recept koji ću vam predložiti u sebi sadrži bundevu i čokoladu. Po meni, to je jedna čudesna kombinacija kojoj nećete moći odoljeti. A također, ako ne volite bundevu, u ovom receptu je nećete ni osjetiti, pa ćete je bar na taj način unositi u svoj organizam. A čokolada? Toliko je volimo. To je slastica ljubavi i slavlja. Zanimljivo je da čokolada sadrži tvar koja oponaša osjećaj zaljubljenosti i ima djelovanje marihuane u blažem obliku, stvarajući euforiju i smanjujući stres.

 

Recept: Pumpkin – Swirl Brownies

Sastojci:

300 g kuhane muškatne bundeve*

170 g čokolade za kuhanje

220 g brašna

½ praška za pecivo

150 g šećera

4 jaja

115 g maslaca

60 ml ulja

2 kašičice cejlonskog cimeta*

Mix mljevenih, sjeckanih I cijelih lješnika

Postupak:

  1. Bundevi odstranite koru i košpice, isjeckajete je na kockice i kuhajte 10ak minuta. Pustite da se kuhana bundeva dobro ohladi i iscijedi.
  2. U međuvremenu, uključite pečnicu na 180 C stepeni.
  3. Na pari istopite maslac i čokoladu. Također, bitno je da smjesa od otopljene čokolade i maslaca prilikom korištenja bude topla a ne vrela.
  4. U međuvremenu, jaja i šečer pjenasto izmiksajte te u to dodajete brašno sa praškom. Kad se smjesa sjedini podijelite je na dva jednaka dijela.
  5. U jedan dio dodajte prohlađnu i ocijeđenu bundevu, cimet i ulje, a u drugi smjesu od čokolade i maslaca.
  6. Manji četvrtasti pleh podpodite sa masnim papirom a stranice joj namažite maslacem (da brownies ne prione za pleh).
  7. U pleh prvo stavite pola smjese sa čokoladom, preko nje smjesu sa bundevom, pa opet smjesu sa čokoladom i na kraju smjesu od bundeve. Uzmite čačkalicu i išarajte u smjeru vrtloga (da bi dobili pumpkin swirl brownies, mada to i nije neophodno).
  8. Preko smjese pospite šaku sjeckanih, mljevenih i cijelih lješnika.
  9. Stavite pleh u pećnicu i pecite nekih 40-45 minuta.*

Napomena:

*Ja sam za ovaj brownies sa slika koristila bundevu Stambolku. Moja preporuka je da koristite Muškatnu bundevu (butternut squash) jer je njeno “meso” masivnije, narandžastije i bolje za pripremu kolača. U vodu, gdje vam se kuha bundeva dodajte malo i kurkume. Ona je jako zdrava a daje bundevi jaču narandžastu boju.

*Možete koristiti i obični cimet, mada je cejlonski mnogostruko zdraviji. Taj obični koji mi koristimo svakodnevno se zove Kineski cimet. Ali drugom prilikom ćemo pisati o tome.

*Provjerite čačkalicom da li je biskvitni kolač gotov, tako što ćete čačkalicu zabosti u njega, ako nema ništa na njoj, pečen je, a ako ima, vratite ga u pećnicu.

Za Akos.ba priredila: Nejra Krupalija-Telalović

 

Povezani članci

Back to top button