Recept za tagliatelle sa kozicama u bijelom sosu
Evo nas opet sa novim receptom. Jer šta nam drugo preostaje dok smo u izolaciji i u kući, nego da eksperimentišemo i ugađamo sebi sa raznovrsnom hranom.
Za današnji ručak sam odabrala “Tagliatelle sa kozicama u bijelom sosu”
Jedno interesantno, a za ljubitelje morskih plodova,a i one manje ljubitelje ukusno jelo.
Potrebni sastojci za 4 osobe;
- -tjestenina tagliatelle (moj izbor Barilla) 400 gr
- -Vrhnje za kuhanje – 500 ml
- -bijeli luk- 3 do 4 čehna
- -ribanac sir (parmezan)- 100 gr
- -puter- 100 gr
- -persun- 50 gr
- -kozice- 500 gr
Priprema:
Pripremiti vodu za tjesteninu, kada prokuha posoliti je. Staviti je da se kuha, ali je ne kuhati do kraja, već ako na kutiji piše da se kuha 6 minuta onda kuhati 5 minuta. Kad se skuha procijediti.
Posebno rastopiti puter, pa na puteru propržiti kozice, začiniti ih samo sa soli i biberom, ne pržiti ih dugo, dovoljno je 2 do 3 minute da ne bi postale gumenaste. Izvaditi kozice u zdjelicu, pa na puteru prepržiti sitno isjeckani bijeli luk, paziti prilikom prženja da ne izgori već da dobije lijepi miris prženog bijelog luka.
Zaliti vrhnjem za kuhanje, dodati parmezan, ali dio ostaviti za posipanje prilikom serviranja. Kad vrhnje prokuha dodati tjesteninu i malo kuhati, začiniti još po želji i onda sastaviti kozice sa tim.
Kuhati još 3-4 minute na laganoj vatri, dodati sitno isjeckani peršun.
Servirati kada vrhnje dovoljno ukuha i posuti ribanim parmezanom i peršunom.
Prijatno!
Za Akos.ba pripremila: Selma Andelija