Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Recept dana: Snjeguljica Profiterole

Recept dana: Snjeguljica Profiterole

Priprema:
30 min
Kuhanje
1h
Serviranja
6 porcija

Sastojci:

Za profiterole:

400ml sladoleda s kafom
6 kašika Dukat maslaca
3/4 šolje vode
1/4 kašičica soli
3/4 šolje brašna
3 jajeta

Za preljev:

1/2 šolje šećera
1 šolja Brzo&Fino vrhnja za šlag
300 g sitno sjeckane crne čokolade
1/2 kašičice vanilin ekstrakta

Priprema:

Profiterole:

U veću tepsiju položite 18 kugli sladoleda po želji i opet vratite u zamrzivač.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite i pleh za pečenje tako što ćete ga premazati maslacem.

Otopite maslac s vodom i solju u manjem loncu. Smanjite vatru zatim dodajte brašno, miješajte dok ne dobijete veću formiranu kuglastu masu i dok se ne odlijepi od ivice lonca. Oko 30 sekundi. Skinite sa vatre, i kuglastu masu prebacite u zdjelu. Dodajte jaje jedno po jedno dok mutite mikserom poslije svakog dodavanja.

Ljepljivu masu tijesta za profiterole ubacite u plastičnu kesu ili vrećicu za šlag za istiskivanje. Prerežite vrh vrećice makazama i istisnite tijesto na pleh veličine 4 cm. Vodite računa da ostavite barem 3 cm prostora između profiterola.

Pecite 20 do 25 min. Pred sami kraj čačkalicom probodite svaku pojedinačno i opet vratite u pećnicu do 3 minute.

Za čoko preljev:

U loncu zagrijte šećer dok se ne otopi i dok ne poprimi smeđkastu boju. Koristite viljušku. Skinite s vatre, dodajte vrhnje i malo soli. Zatim opet podgrijte i miješajte na srednje jakoj vatri dok se ne sjedini. Dodajte i čokoladu i zatim postepeno vaniliju.
Svaku profiterolu odlomite na pola, zatim filujte sa kuglom sladoleda i prelijte čokoladnim preljevom.

Servirajte!

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top