Recept dana: Karfiol zapečen u rerni
To, da je karfiol – prava vitaminska bomba, poznato je svima. On je san svakog nutricioniste, jer je bogat ogromnom količinom proteina, vitamina, minerala i drugih korisnih hranljivih materija, piše portal Uspješna žena.
Pošto karfiol sadrži mnogo vlakana, organizam ga odlično usvaja.
I pri tome, karfiol uopšte nije dosadno povrće, mada ga mnogi smatraju takvim. Recept, predložen u nastavku teksta, ubijediće vas u to. Ovo jelo je odličan način da vaša djeca unesu tako neophodne vitamine!
Probajte pripremiti karfiol na ovaj način, i uvjerićete se da će i najžešći protivnici ovog povrća biti oduševljeni.
Karfiol zapečen u rerni.
Recept
Za pripremu ovog jela biće potrebni sljedeći sastojci:
– 1 glavica karfiola
– 1 supena kašika ulja
– 300 ml jogurta
– sok od jednog limuna
– 1 supena kašika kima
– 1 supena kašika izgnječenog bijelog luka
– 1 kafena kašika karija u prahu
– 0,5 kafene kašike bibera
– 2 kafene kašike soli
Priprema:
– Zagrijte rernu na 200 stepeni i premažite tepsiju uljem (možete koristiti i papir za pečenje)
– Dobro operite karfiol i uklonite svo zeleno lišće sa njega.
– U sudu promiješajte jogurt sa limunovim sokom, dodajte kim, izgnječen bijeli luk, kari, biber i so. Sve dobro promiješajte.
– Umočite glavicu karfiola u pripremljenu marinadu.
– Peći u rerni 30-40 minuta. Marinada će stvoriti lijepu hrskavu koricu na površini karfiola.
– Izvadite iz rerne, ohladite ga desetak minuta i servirajte ga sa zelenom salatom.
Prijatno!
Akos.ba