Recept dana: Brzo&Fino Popajeva supa
Priprema 10 min
Kuhanje
20 min
Serviranja
4 porcije
Sastojci:
4 struka mladog luka, nasjeckati
3 češnja bijelog luka, propasirati
1 veći krompir, oguljen i na kockice
1/4 kašičice soli
na vrhu kašičice muškatnog oraščića
375ml povrtnog ili pilećeg temeljca
250g listova svježeg špinata
1 šolja smrznutog graška, odmrznutog
500ml mlijeka
2 supene kašike svježeg limunovog soka
biber
Brzo&Fino mileram 30%
3 kašičice nasjeckanog svježeg bosiljka, mente ili vlasca
Priprema:
U lonac stavite mladi luk, bijeli luk, krompir, so, muškatni oraščić i pileći ili povrtni temeljac. Pustite da proključa. Poklopite i smanjite vatru na srednje, te kuhajte 5 do 10 minuta ili dok krompir ne bude gotov ili sasvim mekan.
U međuvremenu, iscijedite svu vodu iz špinata. Umiješajte špinat i grašak u juhu; pokrijte i kuhajte oko 5 minuta ili dok špinat ne omekša. Zatim u serijama izblendajte sve u pire dok ne bude sasvim gladak. Vratite sve u lonac i dodajte mlijeko, te kuhajte na laganoj vatri, miješajući, 2 do 3 min ili dok se ne pojave mjehurići na površini. Dodajte sok od limuna, stalno miješajući; te začinite biberom.
U malu zdjelu pomiješajte jogurt i bosiljak, nanu ili vlasac. Naspite supu u tople zdjele i dodajte kašičicom, kružnim pokretom, trunku Brzo&Fino milerama 30% da izgleda kao mali vrtlog.
Brzo&Fino i Akos.ba