Uncategorized

Recept dana: Brzo&Fino Afganistanski ćevap

Recept dana Brzo&Fino – Afganistanski ćevap

Sastojci:
Za ćevape:
1/2 kg mljevenog junećeg mesa
1/2 kg kuhanog krompira
3 žumanca
1 glavica crnog luka
2 češnja bijelog luka, izgnječenog
1/2 veze peršuna
100g prezle
biber, so
sušena majčina dušica(po izboru)
3 bjelanca za umakanje ćevapa
Za preliv:
400ml Brzo&Fino kiselog vrhnja
200g majoneze
1/2 veze peršuna
1 češanj bijelog luka (izgnječenog ili veoma sitno iseckanog)
sok od 1/2 limuna

Priprema:
U većem loncu skuhajte krompir, iscijedite vodu i izgnječite kao za pire.
U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, žumanca, narendan crni luk, bijeli luk, peršun biber i so. Dodajte izgnječeni krompir i dobro umijesite smjesu, da se sve poveže. Od smjese oblikujte ćevape, duplo (čak i više od duplo) veće od standardnih ćevapa. Afganistanski ćevapi su dugi.
U posudi blago umutite bjelanca. Umačite svaki ćevap pojedinačno u bjelanca, zatim uvaljajte u prezlu i pržite na ugrijanom ulju dok ne porumene sa svih strana.
Preliv:
U zdjeli dobro izmješajte Brzo&Fino kiselo vrhnje, majonezu, izgnječeni bijeli luk, sitno isjeckane listove peršuna i sok od limuna.
Ispržene ćevape služite sa prelivom. Kao prilog možete servirati pire krompir ili rižu.

Priprema
15 min

Kuhanje
35 min

Serviranja
4 porcije

 

Brzo&Fino i Akos.ba

Povezani članci

Back to top button