Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Razvoj Maglaja: Broj nezaposlenih se stalno smanjuje

Razvoj Maglaja: Broj nezaposlenih se stalno smanjuje

Tragajući za novim razvojnim mogućnostima kojima će između ostaloga zaustaviti depopulaciju prostora i revitalizirati prirodne i kulturne atrakcije Opština Maglaj odlučila se na izradu strategije razvoja turizma.

Prema riječima opštinskog načelnika Mirsada Mahmutagića ovim dokumentom biće obuhvaćeni svi prirodni lokaliteti i objekti istorijskog nasljeđa kako bi se osmišljenim aktivnostima i novim investicijama stavili u funkciju turizma i na što bolji način predstavili domaćim i stranim gostima.

Stara Gradina, vrelo kiseljaka u Rječici, bogata lovišta, čaršija i mahala sa nekoliko izvora pitke vode, bogomolje i svetišta sve tri konfesije, pečina Megara, nalazište kasmenih kugli, izletište Borik, rijeke Bosna, Liješnica i Jablanica, zaštićeni objekti građevinske baštine Delibego han i Uzeirbegov konak, drvorezbarstvo, tkanje kućnih prostirki samo su dio bogatstva ovog grada atraktivni za kreiranje raznovrsne turističke ponude. Maglaj svoj novi turistički imidž želi graditi i na činjenici da se u njemu rodio književnik Edhem Mulabdić , ali i na pet decenija dugoj tradiciji muzičkog festivala „Studentsko ljeto“.

Optimistične vijesti načelnik je saopštio u vezi sa izgradnjom velikog trgovačkog cerntra Bingo. Bingo će u okviru ove investicije zaposliti 120 novih uglavnom mladih radnika, a priliku da zarade prvu platu imaće već u decembru ove godine.

Maglaj spada među one opštine u kojima se broj nezaposlenih stalno smanjuje. Tokom prvih šest mjeseci ove godine zaposleno je 680 osoba dok je broj onih što su ostali bez posla mnogo manji. Najviše novih radnika primile su maglajske firme a 83 osobe posao su dobile u inostranstvu. Radnike iz Maglaja tražile su i kompanije iz Tešnja, Lukavca, Žepča i Sarajeva.

Hajdar Arifagić

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top