Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > STOP nasilju nad novinarima

STOP nasilju nad novinarima

Dana 28. augusta u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova su održani protesti novinara, koji su produkt napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, kojeg su dvije nepoznate osobe brutalno pretukle. U Mostaru i Zenici su održane protestne šenje, u Sarajevu je okupljanjem nekoliko stotina novinara i građana ukazano na ozbiljnost navedenog problema, a iz Tuzle je poslana poruka da napadi na novinare ne smiju proći nekažnjeno.

Ovim činom je medijska i novinarska zajednica Bosne i Hercegovine ukazala javnosti, vlastima i institucijama da neće tolerisati nasilje niti bilo koji oblik ugrožavanja slobode medija i sigurnosti novinara. Vlast novinarima ne smije stavljati metu na čelo, niti se smije dešavati da se uzima za pravo ometanja, vrijeđanja i vršenja nasilja nad novinarima.

Nerijetko svjedočimo neugodnostima, prijetnjama i nasilju nad novinarima, nad sedmom silom, iako novinari hrabro i odvažno idu u opasnost kako bi donijeli vijesti. Novinari predstavljaju savjest društva i branitelje ljudskih prava jer propagiraju slobodu govora, ali u Bosni i Hercegovini su konstantno izloženi napadima i pritiscima svih vrsta: fizičkim, financijskim i psiho-socijanim, što su zločini čije se nekažnjavaje mora okončati.

Novinari Bosne i Hercegovine rade u iznimno teškim uslovima, a protiv sebe imaju armiju protivnika. Od početka godine u Bosni i Hercegovini je zabilježen 41 napad na novinare. Važno je kazati da je napad i prijetnja novinarima direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. Novinari ne žele biti meta radeći svoj posao krajnje ozbiljno i odgovorno, a danas se u Bosni i Hercegovini o slobodi govora može govoriti tek u teoriji.

Više je nego neophodno osigurati sigurno i poticajno okruženje za novinare u kome mogu biti neovisni, bez nepotrebnih uplitanja, neophodno je sankcionisati napade na novinare, provoditi nepristrasnu i nezavisnu istragu u otkrivanju krivice za napade, ali isto tako neophodna je izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u kome bi se napad na novinare odredio kao napad na službenu osobu pri vršenju službene dužnosti.

Borba za slobodu govora tek počinje, u težnji za postojanjem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana. Glas novinara se mora čuti. STOP nasilju nad novinarima, jer novinarstvo nije zločin!

Za Akos.ba: Rabija Arifović

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top