Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Razgovor o knjizi: ‘Uvod u vanjsku politiku EU’

Razgovor o knjizi: ‘Uvod u vanjsku politiku EU’

Uvod u vanjsku politiku EU

Dana 30. oktobra 2018. godine u čitaonici Fakulteta političkih nauka u Sarajevu je održan razgovor o knjizi ‘Uvod u vanjsku politiku EU’, autorice prof. dr. Nedžme Džananović Miraščija. Ovom prilikom su govorili: profesor emeritus Mirko Pejanović, Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU i EUSR, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, ambasador Osman Topčagić, profesora Zarije Seizović i studentica Adna Subašić.

Navedena knjiga nudi svojevrstan uvod u vanjsku politiku EU, pojašanjava razloge za njeno nastajanje, povijesno-razvojnu dimenziju, institucionaln okvir, tj. odnose eurounijskih institucija zaduženih za vanjsku politiku, spram zemalja članica EU i njihovu interakciju, kao i međusobnu uvjetovanost kod donošenja vanjskopolitičkih pozicija EU. Također, pojašnjava sustav funkcioniranja i finansiranja kompleksnog, post-državnog i globalno jedinstvenog političkog glasa, glasa EU, koja je u ranijim razvojnim fazama više tretirana kao ekonomski, a ne politički globalni akter. Profesorica Džananović ovom knjigom uvodi čitatelje u mehanizam funkcioniranja vanjske politike EU koja na dnevnoj bazi ima interakciju, kako sa Bosnom i Hercegovinom tako i sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Profesorica Džananović Miraščija je ponudila materiju koja predstavlja sintezu nacionalnih institucija i institucija koje su post-nacionalne, što ovu knjigu čini interesantnom za proučavanje Evropske unije. Kazano je kako je Evropska unija naš vanjsko-politički prioritet, ali i bosanskohercegovačke unutrašnje politike.

Istaknuta je činjenica kako nemjerljiv doprinos ove knjige leži u tome što je ovo prvi udžbenik u Bosni i Hercegovini, koji detaljno pojašnjava postlisabonski vanjskopolitički sustav EU. Dodatna vrijednost knjige je i njena konkretna dimenzija, kako za studente, tako i za diplomate Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te i sve one sa različitih administrativnih razina državno-pravnog ustroja Bosne i Hercegovine koji sudjeluju u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine, jer im omogućava da nauče modus operandi i bolje razumiju naše europske partnere.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top