Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Kongres bh. humanitarnih organizacija: Umrežavanje humanitarnih organizacija u BiH i dijaspori

Kongres bh. humanitarnih organizacija: Umrežavanje humanitarnih organizacija u BiH i dijaspori

Prvi Kongres bh. humanitarnih organizacija održan je danas u Sarajevu s ciljem formiranja koordinacione platforme humanitarnih organizacija koja će omogućiti bolju saradnju organizacija, veću pokrivenost potreba na terenu i uspostavu modela i standarda koordinacije zajedničkog djelovanja humanitarnih organizacija u Bosni i Hercegovini i bh. dijaspori, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizatori su Udruženje “Istina” i Radio BH dijaspore, u saradnji s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i Centrom za promociju civilnog društva. Cilj kreiranja platforme je povezivanje i umrežavanje humanitarnih organizacija iz Bosne i Hercegovine s organizacijama iz dijaspore i obratno.

Elvir Hadžiomerović, savjetnik ministra civilnih poslova za međunarodne odnose i saradnju, ukazao je na značaj humanitarnih organizacija.

“Vidim da je danas planirano donošenje platforme koja će pomoći umrežavanju, uvezivanju svih humanitarnih organizacija u BiH sa humanitarnim organizacijama u dijaspori. Bh. dijaspora je jako značajna. Imamo preko dva miliona ljudi u dijaspori i mislim da je to i veliki ljudski potencijal koji može u saradnji sa institucijama pomoći našim ljudima na terenu”, poručio je Hadžiomerović.

O značaju humanitarnih organizacija govorila je i Naida Ribić, vlasnica “Radio BH dijaspore”.

“Glavni cilj je spajanje u jedan savez svih humanitarnih organizacija na nivou BiH ali i dijaspore, dakle, povezivanje i stranih organizacija koje rade za BiH. Pravljenje baze podataka koja ne postoji i na taj način pokušati spriječiti malverzacije koje se često dešavaju i od onih koji traže pomoć i od nekih organizacija”, istakla je Ribić.

Ona u Holandiji živi već 26 godina, a kako je kazala, ne postoji baza podataka o tačnom broju humanitarnih organizacija koje djeluju na terenu.

“Dijaspora drži socijalni mir u BiH, to je činjenica. Da je dijaspora najbolji investitor u BiH i da je samim tim bitna komponenta za samu državu. Nažalost, mi nismo iskorišteni onoliko koliko možemo, nemamo prostora onliko koliko mi želimo”, istakla je Ribić.

Ukazala je i na to da u humanitarnim organizacijama se ne gleda ko pripada kojem narodu, kantonu.

“Ovo su humanitarne organizacije koje rade srcem i pomažu onim kojim je pomoć potrebna”, dodala je Ribić.

Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva, izjavila je da je današnji kongres jako bitan, naročito jer se radi o prvom pokušaju objedinjavanja i povećanja koordinacije humanitarnih organizacija koje djeluju ne samo u BiH nego i u dijaspori.

Mišljenja je da je neophodno da svi zajedno – i država i nevladine organizacije, doprinesu tome da ugrožene kategorije dobiju bolju pomoć.

“Mislim da je vrlo važan aspekt briga o transparentnosti rada, ne samo nevladinih organizacija nego i institucija vlasti koje rade u ovoj oblasti”, dodala je Daguda.

I predsjednica Udruženja “Istina” Munira Džabija smatra da je današnji kongres pokušaj da se u BiH konačno nešto riješi kada su u pitanju humanitarne organizacije.

“Ovo je pokušaj, a nadamo se da će biti uspješan, da se konačno nešto riješi u našoj državi kada su u pitanju humanitarne organizacije. Jako puno sredstava dolazi u BiH, puno rade humanitarne organizacije ali mi još uvijek nemamo onaj pravi rezultat”, poručila je Džabija.

Nisvet Mujanović, savjetnik federalnog ministra za raseljene osobe i izbjeglice izjavio je da je za ovo Ministarstvo od velikog značaja današnji događaj.

“Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica svake godine raspisuje javne pozive za nevladine organizacije i vrši podršku između 130 i 150 subjekata koji tretiraju pitanje povratnika”, pojasnio je Mujanović.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top