Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – osmi dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Brzi lagani burek

 

Priprema: 20 min

Pečenje: 20 min

Serviranja: 6 porcija

Sastojci:

450g gotovih kora

1 kg krompira

500g juneće šnicle izrezane na sitne kockice

1 glavica luka

300ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje

so, biber i začini po želji

ulje po želji

voda po želji

Priprema:

Isjeckajte na sitno krompir, juneće meso i luk. Sve pomiješajte i dodajte začine.

Prije savijanja koru poprskajte vodom i premažite uljem kako bi bila mekša i kako biste je lakše složili u tepsiju.

Burek pecite 20-tak minuta na 220 stepeni u prethodno zagrijanoj pećnici.

Kada je pita pečena, izvadite je i prelijte vrhnjem za kuhanje. Ponovo je vratite u pećnicu još 2 minute. Nakon toga pita je gotova.

Bosanski lonac

 

Priprema : 45 min

Kuhanje: 3 h

Serviranja: 8 osoba

Sastojci:

1 kg miješanog mesa (junetina ili jagnjetina)

2 dl ulja

1 velika glavica luka

5 češnjeva bijelog luka

700g krompira, rezanog na krupnije kocke

200g mrkve, krupno rezane na kolutove

100g zeleni (peršun, paštrnjak, celer), sitno sjeckane

100g kupusa grubo rezanog

100g paprike svježe (žuta, zelena, crvena)

100g graška

100g boranije

100g bamije (suhu prvo prokuhati, a svježu ili smrznutu direktno u lonac)

100g paradajza ili nekoliko komada sitnog

1,5l vruće vode

so i biber

Priprema:

Meso operite i izrežite na na krupnije kocke. Propržite meso kratko na ulju, samo da dobije boju. Tome dodajte luk, crni i bijeli, kratko propržite i sklonite s vatre. U dublji sud redajte red povrća, pa red mesa.

Svaki red malo posolite i pobiberite, a pospite peršunovim i celerovim lišćem. Nastavite slagati na isti način dok ne potrošite sve namirnice.

Na kraju sve prelijte vodom , a završite sa krupnijim komadima paradajza po vrhu. U loncu ostavite 3 do 4 prsta prostora od vrha kako bi se jelo dobro skuhalo. Posudu prekrijte papirom za pečeje ili alu folijom i pecite u rerni na 200°C.

Kad počne da vri i kipi, smanjite temperaturu na 150°C i ostavite da se kuha 2 – 2 1/2 sata. Povremeno u toku kuhanja blago protresite sud.

Savjet:Za Bosanski lonac važi pravilo da što je više vrsta mesa pomiješano, jelo će biti ukusnije.

Topli čoko poljupci

Priprema: 30 min

Kuhanje: 10 – 12 min

Serviranja: 48 keksića

Sastojci:

240g crne čokolade

2 kašike Dukat maslaca

300g mljevenih badema

2 jaja

3/4 šolje šećera

1/2 šolje šećera u prahu

Priprema:

Otopite čokoladu na pari. Dodajte joj Dukat maslac i miješajte dok se ne istopi. Umiješajte i mljevene bademe i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi.

Mikserom dobro umutite jaja i šećer 5 do 7 minuta. Ulijte i mješavinu s čokoladom i blago promiješajte.

Stavite zdjelu s mješavinom u frižider 1 sat.

Operite ruke, osušite ih. Poprskajte nešto šećera u prahu na dlanove. Uzmite ohlađenu masu i dlanovima oblikujte manje loptice do 3cm. Urolajte ih dodatno u šećer u prahu.

Stavite ih na pleh za pečenje kojeg ste obložili masnim papirom. Vratite ih u zamrzivač na 10 min.

Pecite na 180°C, 10 do 12 minuta ili dok ne puknu. Pustite da se kolačići ohlade i poslužite.

Savjet: Odaberite bilo koju tamnu čokoladu ili čokoladu za kuhanje.

akos.ba

 

Povezani članci