Ramazanski iftarski meni – osmi dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Brzi lagani burek
Priprema: 20 min
Pečenje: 20 min
Serviranja: 6 porcija
Sastojci:
450g gotovih kora
1 kg krompira
500g juneće šnicle izrezane na sitne kockice
1 glavica luka
300ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje
so, biber i začini po želji
ulje po želji
voda po želji
Priprema:
Isjeckajte na sitno krompir, juneće meso i luk. Sve pomiješajte i dodajte začine.
Prije savijanja koru poprskajte vodom i premažite uljem kako bi bila mekša i kako biste je lakše složili u tepsiju.
Burek pecite 20-tak minuta na 220 stepeni u prethodno zagrijanoj pećnici.
Kada je pita pečena, izvadite je i prelijte vrhnjem za kuhanje. Ponovo je vratite u pećnicu još 2 minute. Nakon toga pita je gotova.
Bosanski lonac
Priprema : 45 min
Kuhanje: 3 h
Serviranja: 8 osoba
Sastojci:
1 kg miješanog mesa (junetina ili jagnjetina)
2 dl ulja
1 velika glavica luka
5 češnjeva bijelog luka
700g krompira, rezanog na krupnije kocke
200g mrkve, krupno rezane na kolutove
100g zeleni (peršun, paštrnjak, celer), sitno sjeckane
100g kupusa grubo rezanog
100g paprike svježe (žuta, zelena, crvena)
100g graška
100g boranije
100g bamije (suhu prvo prokuhati, a svježu ili smrznutu direktno u lonac)
100g paradajza ili nekoliko komada sitnog
1,5l vruće vode
so i biber
Priprema:
Meso operite i izrežite na na krupnije kocke. Propržite meso kratko na ulju, samo da dobije boju. Tome dodajte luk, crni i bijeli, kratko propržite i sklonite s vatre. U dublji sud redajte red povrća, pa red mesa.
Svaki red malo posolite i pobiberite, a pospite peršunovim i celerovim lišćem. Nastavite slagati na isti način dok ne potrošite sve namirnice.
Na kraju sve prelijte vodom , a završite sa krupnijim komadima paradajza po vrhu. U loncu ostavite 3 do 4 prsta prostora od vrha kako bi se jelo dobro skuhalo. Posudu prekrijte papirom za pečeje ili alu folijom i pecite u rerni na 200°C.
Kad počne da vri i kipi, smanjite temperaturu na 150°C i ostavite da se kuha 2 – 2 1/2 sata. Povremeno u toku kuhanja blago protresite sud.
Savjet:Za Bosanski lonac važi pravilo da što je više vrsta mesa pomiješano, jelo će biti ukusnije.
Topli čoko poljupci
Priprema: 30 min
Kuhanje: 10 – 12 min
Serviranja: 48 keksića
Sastojci:
240g crne čokolade
2 kašike Dukat maslaca
300g mljevenih badema
2 jaja
3/4 šolje šećera
1/2 šolje šećera u prahu
Priprema:
Otopite čokoladu na pari. Dodajte joj Dukat maslac i miješajte dok se ne istopi. Umiješajte i mljevene bademe i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi.
Mikserom dobro umutite jaja i šećer 5 do 7 minuta. Ulijte i mješavinu s čokoladom i blago promiješajte.
Stavite zdjelu s mješavinom u frižider 1 sat.
Operite ruke, osušite ih. Poprskajte nešto šećera u prahu na dlanove. Uzmite ohlađenu masu i dlanovima oblikujte manje loptice do 3cm. Urolajte ih dodatno u šećer u prahu.
Stavite ih na pleh za pečenje kojeg ste obložili masnim papirom. Vratite ih u zamrzivač na 10 min.
Pecite na 180°C, 10 do 12 minuta ili dok ne puknu. Pustite da se kolačići ohlade i poslužite.
Savjet: Odaberite bilo koju tamnu čokoladu ili čokoladu za kuhanje.
akos.ba