Ramazanski iftarski meni – dvadesettreći dan

Podjelite ovaj post sa prijateljima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Brzo&Fino miješani uljevak sa sirom

Priprema 15 min

Kuhanje 50 min

Serviranja 4 do 6 porcija

Sastojci:

30g Dukat maslaca 

180g luk, sitno isjeckanog

100g paprika, sitno isjeckanih

250ml Dukat trajnog mlijeka 

200ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje 20% 

700g krompira

400g Sirela edamera, narendanog

3 jajeta

1 kašičica soli

malo bibera

Priprema:

Istopite Dukat maslac u tavi. Dodajte luk, paprike i dinstajte dok ne omekšaju. Sklonite sa strane.

Sipajte Dukat trajno mlijeko u veliku zdjelu. Stavite isječeni krompir u mlijeko. Dodajte Sirela edamer (ostavljajući malu količinu za posipanje na kraju), jaja, vhrnje, izdinstano povrće, so i biber. Sve promiješajte i sipajte u u četvrtastu tepsiju ili vatrostalnu zdjelu. Pospite preostalim sirom po vrhu.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C, 45- 50 minuta. Isjecite na kocke i tako služite.

Đuveč

Priprema 1 h

Kuhanje 45 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

1/2kg pilećeg bijelog mesa

250g riže

2-3 glavice crnog luka

2 češnja bijelog luka

150g graška

1 paprika, isječena na tanje komade

1 paradajz, oguljen, isječen na kockice

voda

so

biber

ulje

Priprema:

Isjeckani crni luk propržite na ulju na umjerenoj vatri. Zatim dodajte isjeckano povrće, vodu i poklopite.

Ostavite da se dinsta par minuta. Potom dodajte meso, bijeli luk i, ukoliko je potrebno, nalijte malo vode i ostavite da se dinsta 5- 6 minuta. Začinite po ukusu.

Dodajte očišćenu i opranu rižu i zalijte vodom. Ostavite sve da se kuha oko pola sata.

Đuveć možete zaljutiti dodavanjem mljevene ljute paprike. Sve zapeći u rerni 10-tak minuta.

 Savjet:

Đuveč možete spremiti bez mesa- sa ribom ili paprikom i patlidžanom.

Domaći čoko-krem kolačići

Priprema 20 min

Kuhanje 15 min

Serviranja 8 porcija

Sastojci:

60ml vode

60ml šećera

125g Dukat maslaca, na sobnoj temperaturi 

60g crne čokolade ili čokolade za kuhanje

125g šećera u prahu

325g Dukat maslaca

125g mljevenih badema

prstohvat soli

1 veće jaje

450g brašna

3 kašike soka od limuna

Priprema:

Krema: Napravite sirup tako što ćete u loncu prokuhati šećer i vodu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ostavite na stranu.

U zdjeli umutite Dukat maslac na najvećoj brzini, najmanje 10 minuta. Ulijte sirup u zdjelu s maslacem i dodajte rastopljenu čokoladu.

Zagrijte pećnicu na 150˚C. Pomiješajte šećer, maslac, mljevene bademe i so. Dodajte jaja i brašno i 3 kašike soka od limuna. Razvaljajte tijesto i izrežite željene oblike. Stavite kolačiće na pleh i pecite 15 minuta.

Stavite malo kremastog fila na svaki ohlađeni kolačić, pospite šećerom u prahu.

Kolačiće držite u frižideru najmanje 30 minuta. Služite na sobnoj temperaturi.

Akos.ba