Ramazanski iftarski meni – dvadesetčetvrti dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Tikvice punjene gljivama
Priprema 15 min
Kuhanje 40 min
Serviranja 6 porcija
Sastojci:
3 srednje tikvice
250g svježih, šampinjona, isjeckanih
45g luka, isjeckanog
2 češnja bijelog luka, izgnječenog
1 jaje, umućeno
prstohvat začina majoran
160g Sirela trapist sir, narendanog
soli i bibera po želji
60g prezle
1 kašika Dukat maslaca, istopljenog
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C. U velikom loncu, skuhajte tikvice, oko 5- 6 minuta. Skuhane tikvice presjecite na pola, i kašikom izvadite srž (pulpu) i isjeckajte. U dubljoj tavi istopite Dukat maslac, dodajte gljive, luk i bijeli luk i dinstajte dok ne omekšaju, a tečnost ispari. Dodajte pulpu od tikvica, smanjite temperaturu i dinstajte još 5 minuta, miješajući. Sklonite sa vatre i ostavite kratko da se ohladi.
U zdjeli umutite jaja, majoran i pola količine pripremljenog Sirela trapista. Soli i bibera po ukusu. Napunite tikvice. U drugoj posudi pomiješajte malo istopljenog Dukat maslaca (1 kašika) i prezle. Pospite to po napunjenim tikvicama, a zatim na svaku dodajte preostali Sirela trapist.
Pecite u rerni 30 minuta.
Mini mesne okruglice
Priprema 20 min.
Kuhanje 20 min.
Serviranja 24 okruglice
Sastojci:
1 šolja zobenih pahuljica
250ml kečapa ili gustog paradajz umaka
2 kašika senfa
4 jajeta, lagano tučena
2 luka
2 mrkve
1,3kg mljevenog junećeg/goveđeg mesa
1 kašičica soli
1/4 kašičice paprike
1/2 šolje Sirela gauda sira, isjeckanog na kockice
Priprema:
Prethodno zagrijati rernu na 200°C.
U velikoj zdjeli izmiješajte zobene pahuljice, Dukat trajno mlijeko, 1/4 šolje kečapa, senf i jaja, te ostavite da odstoji 5 minuta.
U međuvremenu, ogulite luk i mrkvu i naribajte na gruboj strani ribeža, te sastavite sa prethodno pripremljenom smjesom. Dodajte i mljeveno meso, so i biber i dobro izmiješajte. Smjesu ravnomjerno rasporedite u dva kalupa za mafine (2×12 kom.) i blago svaki poravnajte po vrhu.
Prelijte preostali kečap preko mesnih okruglica. Pecite 15 minuta i pospite Sirela gauda sirom. Pecite još 5 minuta ili dok meso u unutrašnjosti ne izgubi crvenkastu boju (ako mjerite termometrom, temperatura u unutrašnjosti trebala bi biti 70°C).
Prije vađenja mesnih okruglica iz kalupa, potrebno je ostaviti da se ohlade 10-tak minuta. Ocijedite višak tekućine.
Kao prilog uz mesne okruglice, najbolje je poslužiti pire-krompir ili lagano kuhano povrće.
Čokoladni truffle
Priprema 15 min
Kuhanje 5 min
Serviranja 40 zalogaja
Sastojci:
300g čokolade za kuhanje, nasjeckane
125 ml Brzo&Fino vrhnja za šlag
80g kakaa u prahu
2 kašike štaub šećera
Priprema:
U loncu rastopite čokoladu zajedno s vrhnjem. Uklonite s vatre i dodajte maskarpone sir. Miješajte dok se čokolada ne sjedini sa sirom.
Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider najmanje 2 sata.
Umiješajte kakao i šećer. Napravite kuglice ili male zalogaje od smjese s čokoladom i mascarpone sirom, te ih uvaljajte u kakao i šećer.
Vratite ih u frižider, jer kuglice mogu omekšati na sobnoj temperaturi.
Akos.ba