Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – dvadesetčetvrti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Tikvice punjene gljivama

Priprema 15 min

Kuhanje 40 min

Serviranja 6 porcija

Sastojci:

3 srednje tikvice

30g Dukat maslaca 

250g svježih, šampinjona, isjeckanih

45g luka, isjeckanog

2 češnja bijelog luka, izgnječenog

1 jaje, umućeno

prstohvat začina majoran

160g Sirela trapist sir, narendanog 

soli i bibera po želji

60g prezle

1 kašika Dukat maslaca, istopljenog 

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C. U velikom loncu, skuhajte tikvice, oko 5- 6 minuta. Skuhane tikvice presjecite na pola, i kašikom izvadite srž (pulpu) i isjeckajte. U dubljoj tavi istopite Dukat maslac, dodajte gljive, luk i bijeli luk i dinstajte dok ne omekšaju, a tečnost ispari. Dodajte pulpu od tikvica, smanjite temperaturu i dinstajte još 5 minuta, miješajući. Sklonite sa vatre i ostavite kratko da se ohladi.

U zdjeli umutite jaja, majoran i pola količine pripremljenog Sirela trapista. Soli i bibera po ukusu. Napunite tikvice. U drugoj posudi pomiješajte malo istopljenog Dukat maslaca (1 kašika) i prezle. Pospite to po napunjenim tikvicama, a zatim na svaku dodajte preostali Sirela trapist.

Pecite u rerni 30 minuta.

Mini mesne okruglice

Priprema 20 min.

Kuhanje 20 min.

Serviranja 24 okruglice

Sastojci:

1 šolja zobenih pahuljica

375ml Dukat trajnog mlijeka 

250ml kečapa ili gustog paradajz umaka

2 kašika senfa

4 jajeta, lagano tučena

2 luka

2 mrkve

1,3kg mljevenog junećeg/goveđeg mesa

1 kašičica soli

1/4 kašičice paprike

1/2 šolje Sirela gauda sira, isjeckanog na kockice 

Priprema:

Prethodno zagrijati rernu na 200°C.

U velikoj zdjeli izmiješajte zobene pahuljice, Dukat trajno mlijeko, 1/4 šolje kečapa, senf i jaja, te ostavite da odstoji 5 minuta.

U međuvremenu, ogulite luk i mrkvu i naribajte na gruboj strani ribeža, te sastavite sa prethodno pripremljenom smjesom. Dodajte i mljeveno meso, so i biber i dobro izmiješajte. Smjesu ravnomjerno rasporedite u dva kalupa za mafine (2×12 kom.) i blago svaki poravnajte po vrhu.

Prelijte preostali kečap preko mesnih okruglica. Pecite 15 minuta i pospite Sirela gauda sirom. Pecite još 5 minuta ili dok meso u unutrašnjosti ne izgubi crvenkastu boju (ako mjerite termometrom, temperatura u unutrašnjosti trebala bi biti 70°C).

Prije vađenja mesnih okruglica iz kalupa, potrebno je ostaviti da se ohlade 10-tak minuta. Ocijedite višak tekućine.

Kao prilog uz mesne okruglice, najbolje je poslužiti pire-krompir ili lagano kuhano povrće.

Čokoladni truffle

Priprema 15 min

Kuhanje 5 min

Serviranja 40 zalogaja

Sastojci:

300g čokolade za kuhanje, nasjeckane

125 ml Brzo&Fino vrhnja za šlag 

250g Galbani maskarpone sira 

80g kakaa u prahu

2 kašike štaub šećera

Priprema:

U loncu rastopite čokoladu zajedno s vrhnjem. Uklonite s vatre i dodajte maskarpone sir. Miješajte dok se čokolada ne sjedini sa sirom.

Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider najmanje 2 sata.

Umiješajte kakao i šećer. Napravite kuglice ili male zalogaje od smjese s čokoladom i mascarpone sirom, te ih uvaljajte u kakao i šećer.

Vratite ih u frižider, jer kuglice mogu omekšati na sobnoj temperaturi.

Akos.ba

Povezani članci