Dukat ramazanski iftarski meni
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Palenta sa krompirom i sirom
Priprema
10 min
Kuhanje
5 – 10 min
Serviranja 4 do 5 porcija
Sastojci:
1 krompir, srednje veličine
500ml Dukat trajnog mlijeka
125g kukuruznog brašna
1/2 kašičice muškatnog oraščića
15g Dukat maslaca
250g Sirela edamera, krupno narendanog
2 kašičice svježeg vlasca
so i biber
Priprema:
Skuhajte krompir i izgnječite ga kao za pire.
U loncu prokuhajte Dukat trajno mlijeko, dodajte kukuruzno brašno, neprestano miješajući. Kuhajte 3 – 4 minuta, dok se ne zgusne. Dodajte muškatni oraščić, maslac i krompir. Miješajte još minutu- dvije i sklonite s vatre.
Umiješajte sir, dodajte vlasac i začinite po ukusu.
Riblji fileti s tikvicama
Priprema
20 min
Kuhanje
30 min
Serviranja
6 porcija
Sastojci:
3 sitno sjeckane tikvice
1 luk sjeckani
1 kašika bosiljka
20 cherry paradajzčića
4 kašike maslinovog ulja
So i biber
6 fileta oslića ili neke druge morske ribe po izboru
Priprema:
Pripremite radnu površinu na nešto većem papiru za pečenje ili na foliji. Ravnomjerno poredajte prethodno sjeckane tikvice sa svake strane folije ili papira. Preko toga ravnomjerno nanesite sjeckani luk i bosiljak. Nakon toga pobacajte polovine rezanog paradajza.
Sve poprskajte sa malo maslinovog ulja. Začinite solju i biberom. Zbog pečenja dodajte i jednu do dvije kašike vode preko svega. Na vrh povrća stavite i red fileta, začinite solju i biberom i uljem.
Preklopite papir ili foliju i zatvorite krajeve. Ostavite da se marinira bar 1h prije pečenja. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Paketiće stavite da se peku u većoj tepsiji. Pecite 25 do 35 minuta. Servirajte i uživajte.
Čokoladne ananas korpice
Priprema 40 min
Serviranje 5 korpica
Sastojci:
150g čokolade za kuhanje
80g margarina
2 pudinga s okusom vanilije
350ml Dukat trajnog mlijeka
6 supenih kašika šećera
1 mala konzerva kockica ananasa
100ml soka od ananasa
Priprema:
Čaše ostaviti 20 minuta u zamrzivaču. Čokoladu izlomiti i otopiti na pari pa dodati margarin i miješati dok se margarin ne istopi. Čaše izvaditi iz zamrzivača i obložiti prozirnom folijom pa u njih sipati još malo čokolade i razliti po čaši te vratiti u zamrzivač.
Od 350 ml Dukat trajnog mlijeka odvojiti 12 kašika u jednu posudu a ostatak izliti u šerpu i staviti da proključa. U 12 kašika mlijeka dodati 6 kašika šećera i puding te izmiješati i dodati u ključalo mlijeko.
Uz stalno miješanje kuhati dok se ne zgusne pa maknuti s vatre i ostaviti da se hladi. U ohlađen puding dodati kockice ananasa i sok dobro izmiješati. Čaše s čokoladom izvaditi iz zamrzivača, skinuti foliju i dobijenom kremom s ananasom puniti čokoladne korpice.
Na kraju dekorisati s malo kockica ananasa. Do serviranja držati u frižideru.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba