Kulinarstvo

Dukat ramazanski iftarski meni

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Hrskavi krompir s prelivima

Priprema 10 min

Kuhanje 50 min

Serviranja 6 do 8 porcija

Sastojci:

2 velika krompira

125g Dukatela krem namaza 

2 kašike brašna

1 kašičica bosiljka, suhog

so i biber po ukusu 

300 ml Dukat trajnog mlijeka

375g mrvica hljeba ili prezle

2 češnja bijelog luka, izmrvljenog

1g suhog bosiljka 

30g Dukat maslaca, istopljenog

Priprema:

Zagrijte rernu na 190°C. Podmažite Dukat maslacem vatrostalnu zdjelu u kojoj će se peći jelo.

Isjecite krompir na 2,5 cm debele komade, poredajte ga u jedan sloj u vatrostalnoj zdjeli, pokrijte i pecite oko 30 minuta, dok ne postane mekan. U međuvremenu, u zdjeli mikserom umutite Dukatelu, brašno, bosiljak, so i biber. Na kraju dodajte Dukat trajno mlijeko i još umutite, dok ne postane vazdušasto. Prelijte preko krompira, pokrijte i pecite još 10 minuta.

Preliv:

U zdjeli pomiješajte prezlu, bijeli luk, bosiljak i Dukat maslac. Time prelijte krompir i zapecite 2 minuta, da postane hrskav i mirisan.

Savjet:

Za nešto pikantniji okus dodajte u Dukatelu 1 kašičicu mljevene paprike, a u toping 250g narendanog sira, poput Sirela edamera ili trapista.

Ukusni mali mesni zalogaji

Priprema 10 – 15 min

Kuhanje 20 min

Serviranja 4 do 6 porcija

Sastojci:

180g ovsenih pahuljica

1 kašičica bosiljka ili origana

prstohvat soli i bibera

250 ml Dukat trajnog mlijeka

2 jajeta

1 mrkva, narendana

1 mala tikvica, narendana

700g mljevene junetine, teletine, puretine ili piletine

60ml kečapa

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°C

U velikoj zdjeli pomiješajte ovsene pahuljice, bosiljak, so, biber, mlijeko i jaja pa ostavite da to stoji 5 minuta.

U međuvremenu, narendajte po jednu šolju mrkve i tikvice i dodajte u miks sa Dukat trajnim mlijekom. Zatim dodajte mljeveno meso i umiješajte viljuškom. Vadite smjesu kašikom i time punite kalup za mafine, te poravnajte vrhove. Prelijte kečapom pa stavite u rernu i pecite 20 minuta.

Savjet:

Za drugačiji ukus dodajte 2 češnja bijelog luka u smjesu a kečap zamijenite sosom od brusnice.

Jednostavna čokoladna torta

Priprema 30 min

Pečenje 15 min

Serviranja 14 porcija

Sastojci:

5 jaja

13 supenih kašika ulja

13 supenih kašika brašna

13 supenih kašika Dukat trajnog mlijeka

13 supenih kašika šećera

5 supenih kašika kakaa

1 supena kašika cimeta

1 prašak za pecivo

3 supene kašike džema od breskve ili višnje

5 supenih kašika vode

300 g čokolade za kuhanje

300 ml Brzo&Fino vrhnje za šlag

 

Priprema:

Brzo&Fino vrhnje za šlag nasuti u šerpu i staviti da se ugrije ali paziti da ne proključa. Čokoladu izlomiti na komadiće, ubaciti u vruće vrhnje i šerpu maknuti sa vatre. Kašikom miješati dok se čokolada ne istopi a onda ostaviti smjesu da se ohladi. Džem od breskve (ili višnje) izmiješati sa 5 kašika vode i ostaviti po strani.

Jajima razdvojiti žumanca i bjelanca.

Bjelancima dodati 7 kašika šećera i umutiti u čvrsti snijeg.

Žumancima dodati 6 kašika šećera i mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi.

Dodati mlijeko, ulje i miješati kašikom. Dodati i brašno, kakao, cimet i prašak za pecivo i dobro izmješati kašikom da se svi sastojci sjedine.

Na kraju ovoj masi dodati snijeg od bjelanca i polako izmiješati.

Dobivenu masu istresti u pleh, peći 15-tak minuta na 180 stepeni.

Kada se biskvit ohladi isjeći na tri trake i premazati razrijeđenim džemom od breskve.

Ohlađenu kremu od vrhnja i čokolade umutiti mikserom i dobivenom kremom premazati sve tri kore.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com.

Akos.ba

Povezani članci