Dukat ramazanski iftarski meni
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Hrskavi krompir s prelivima
Priprema 10 min
Kuhanje 50 min
Serviranja 6 do 8 porcija
Sastojci:
2 velika krompira
125g Dukatela krem namaza
2 kašike brašna
1 kašičica bosiljka, suhog
so i biber po ukusu
300 ml Dukat trajnog mlijeka
375g mrvica hljeba ili prezle
2 češnja bijelog luka, izmrvljenog
1g suhog bosiljka
30g Dukat maslaca, istopljenog
Priprema:
Zagrijte rernu na 190°C. Podmažite Dukat maslacem vatrostalnu zdjelu u kojoj će se peći jelo.
Isjecite krompir na 2,5 cm debele komade, poredajte ga u jedan sloj u vatrostalnoj zdjeli, pokrijte i pecite oko 30 minuta, dok ne postane mekan. U međuvremenu, u zdjeli mikserom umutite Dukatelu, brašno, bosiljak, so i biber. Na kraju dodajte Dukat trajno mlijeko i još umutite, dok ne postane vazdušasto. Prelijte preko krompira, pokrijte i pecite još 10 minuta.
Preliv:
U zdjeli pomiješajte prezlu, bijeli luk, bosiljak i Dukat maslac. Time prelijte krompir i zapecite 2 minuta, da postane hrskav i mirisan.
Savjet:
Za nešto pikantniji okus dodajte u Dukatelu 1 kašičicu mljevene paprike, a u toping 250g narendanog sira, poput Sirela edamera ili trapista.
Ukusni mali mesni zalogaji
Priprema 10 – 15 min
Kuhanje 20 min
Serviranja 4 do 6 porcija
Sastojci:
180g ovsenih pahuljica
1 kašičica bosiljka ili origana
prstohvat soli i bibera
250 ml Dukat trajnog mlijeka
2 jajeta
1 mrkva, narendana
1 mala tikvica, narendana
700g mljevene junetine, teletine, puretine ili piletine
60ml kečapa
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C
U velikoj zdjeli pomiješajte ovsene pahuljice, bosiljak, so, biber, mlijeko i jaja pa ostavite da to stoji 5 minuta.
U međuvremenu, narendajte po jednu šolju mrkve i tikvice i dodajte u miks sa Dukat trajnim mlijekom. Zatim dodajte mljeveno meso i umiješajte viljuškom. Vadite smjesu kašikom i time punite kalup za mafine, te poravnajte vrhove. Prelijte kečapom pa stavite u rernu i pecite 20 minuta.
Savjet:
Za drugačiji ukus dodajte 2 češnja bijelog luka u smjesu a kečap zamijenite sosom od brusnice.
Jednostavna čokoladna torta
Priprema 30 min
Pečenje 15 min
Serviranja 14 porcija
Sastojci:
5 jaja
13 supenih kašika ulja
13 supenih kašika brašna
13 supenih kašika Dukat trajnog mlijeka
13 supenih kašika šećera
5 supenih kašika kakaa
1 supena kašika cimeta
1 prašak za pecivo
3 supene kašike džema od breskve ili višnje
5 supenih kašika vode
300 g čokolade za kuhanje
300 ml Brzo&Fino vrhnje za šlag
Priprema:
Brzo&Fino vrhnje za šlag nasuti u šerpu i staviti da se ugrije ali paziti da ne proključa. Čokoladu izlomiti na komadiće, ubaciti u vruće vrhnje i šerpu maknuti sa vatre. Kašikom miješati dok se čokolada ne istopi a onda ostaviti smjesu da se ohladi. Džem od breskve (ili višnje) izmiješati sa 5 kašika vode i ostaviti po strani.
Jajima razdvojiti žumanca i bjelanca.
Bjelancima dodati 7 kašika šećera i umutiti u čvrsti snijeg.
Žumancima dodati 6 kašika šećera i mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi.
Dodati mlijeko, ulje i miješati kašikom. Dodati i brašno, kakao, cimet i prašak za pecivo i dobro izmješati kašikom da se svi sastojci sjedine.
Na kraju ovoj masi dodati snijeg od bjelanca i polako izmiješati.
Dobivenu masu istresti u pleh, peći 15-tak minuta na 180 stepeni.
Kada se biskvit ohladi isjeći na tri trake i premazati razrijeđenim džemom od breskve.
Ohlađenu kremu od vrhnja i čokolade umutiti mikserom i dobivenom kremom premazati sve tri kore.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com.
Akos.ba