Dijaspora

Ramazanske aktvinosti u džematu Mainz

Džemat Mainz je osnovan 1991. godine i tokom godina je mijenjao svoju adresu, a današnji centar je zvanično otvoren septembra 2019. godine. Nedugo nakon otvorenja zavladala je epidemija korona-virusa koja je spriječila naša sastajanja i druženja.

Iz tog razloga ovaj ramazan, čijim početkom su ukinuta i sva ograničenja u radu, predstavlja za sve džematlije istinsku radost i svojevrsni novi početak u radu džemata. Džemat Mainz broji 523 člana.

Pored redovnih džematskih aktivnosti, u ramazanu planiramo imati i neke posebne aktivnosti, od koji izdvajamo:

Mukabele koje će se učiti svakim danom poslije podne i poslije ikindije namaza, a svakim danom poslije ikindijske mukabele komentar izdvojenih ajeta.

Svake večeri pred jaciju (teraviju) namaz održavat će se predavanja o ramazanu, zekatu i postu., a svakog petka u 18:30č omladinska druženja sa imamom Halil ef. Makićem i studentom hafizom Anisom Subašićem, pod sloganom „Omladina pita…“

Osim toga posebna predavanja su planirana u povodu obilježavanja Lejletul Bedra u nedjelju 17.04 od 21h, kao i predavanje u noći Lejletul Kadra u srijedu 27.04. 2022.

Održat će se i niz predavanja posebno usmjerenih i pripremljenih za žene, a izdvajamo:

Predavanje za žene – nedjelja 03.04.2022. u 16:15č. Predavač Halil ef. Makić.

Predavanje za žene – nedjelja 17.04.2022. u 16:30č. Predavač Lejla Valentić.

Predavanje za žene – nedjelja 24.04.2022. u 16:30č. Predavač Halil ef. Makić

U restoranu koji radu u okviru centra, biti će organizovani zajednički iftari tokom cijelog ramazana, a posebno izdvajamo omladinski iftar u petak 08.04 i iftar koji će biti organizovan za djecu u četvrtak 14.04. 2022.

Manifestacija u povodu novih učača Kur`ana (oni koji su završili sufaru) – subota 09.04.2022. u 19:00 h.

Sa nadom da će nam predstojeći ramazan biti vrijeme koje ćemo iskoristiti da se, praktikovanjem ibadeta, približimo Svevišnjem Gospodaru, a time zaslužimo da Uzvišeni popravi naše stanje i stanje cijelog ummeta, svim muslimanima, a naročito Bošnjacima, kako u dijaspori tako i u domovini, želimo Ramazan Šerif Mubarek Olsun.

Džematski odbor IZBNJ – Džemat Mainz

Predramazanska hutba:

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button