Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > “Ramazanska kutija” – genijalan način da uključite djecu u ramazanske aktivnosti

“Ramazanska kutija” – genijalan način da uključite djecu u ramazanske aktivnosti

Ramazan je poseban doživljaj za djecu. Iako nisu i ne mogu biti svjesni važnosti ibadeta koji ga čine, možete ih uključiti u sitne aktivnosti koje će učiniti da i oni osjete čari ramazana, na njihov slatki, dječiji način. Ramazan je idealno vrijeme da ih počnete navikavati na odlazak u džamiju. Osim veze sa džamijom, tu će najbolje osjetiti duh zajedništva i polahko se učiti redu i disciplini. Možete ih i simbolično uključiti u pripremu iftara. Aktivnosti prilagodite uzrastu, ali se potrudite da u aktivnosti oko pripreme iftara uključite i mušku djecu.

Budite kreativni! Nedavno je autorica bloga Gilded Dunya objavila tekst koji me oduševio kreativnošću. Naime, za svoju 3-godišnju kćerkicu Yusru su ona i muž pripremili “Ramazansku kutiju” – ne, nije to bio paketić s igračkama, nego kutija puna kreativnih sitnica prilagođenih uzrastu njihove kćerke, koje će pomoći da i Yusra osjeti duh ramazana.

Pogledajmo šta je Yusra dobila:

Knjige za djecu

Ova majka je odabrala 2 knjige s vjerskim sadržajem za svoju djevojčicu: jednu od njih njena djevojčica itekako voli i zna je skoro napamet, a drugu će tek zavoljeti. Iako se radi o pričama koje Yusra zbog svojih godina možda neće razumjeti, druga knjiga je puna slika, a to je važno!
 
Iftarska dova

Iako Yusra neće postiti, njeni roditelji su primijetili da Yusra već polahko pamti dove koje oni uče, pa su za ovu priliku isprintali iftarsku dovu, kao simbolični podsjetnik na dovu koju će Yusra učiti narednih mjesec dana.
 
Ramazanske bojanke

Obzirom da joj je kćerkica već uveliko u svijetu bojanki, ova majka je odlučila napraviti svoju verziju ramazanske bojanke i na taj način učiniti Yusrin Ramazan još zanimljivijim.
 
Ramazanski “dvogled”

Yusra je dobila i ovaj mini “Uradi sam” projekat svojih roditelja, koji će im služiti za posmatranje mjeseca u toku Ramazana. Ideju su dobili na stranici: helloholydays.com. Odličan način da se djeci približi povezanost Mjeseca sa ramazanom kod djece! Nalijepili su i dovu za posmatranje Mjeseca, kao podsjetnik i njima kao roditeljima da dove za sve što rade.
 
Kasica za sadaku za džamiju

Kreativna mama je napravila i kasicu u obliku džamije namijenjenu za skupljanje novčanog priloga za džamiju. Ona i muž su to zamislili tako da svojoj kćerkici svakodnevno daju novčiće koje će Yusra stavljati u kasicu, a njen otac će ih ostavljati u džamiju svakog petka. Na ovaj način će Yusra biti uključena u davanje sadake i biti dijelom malog, ali konstantnog, dobrog djela.

Template za kasicu možete pronaći ovdje: Template
Serdžada za Yusrine lutke

Yusra zna sve pokrete u namazu, ali se njena mama dosjetila kako da Yusra još više zavoli namaz – kroz igru, pa je napravila mini serdžadu za njene lutke. Djevojčica je bila oduševljena poklonom do te mjere da je sama pokušala da klanja na toj malenoj serdžadi, što je njenoj mami dalo ideju da sašije istu takvu, ali veću, samo za Yusru!

Hidžab

Našao se tu i komad platna sa cvijetnim dezenom koji će mami poslužiti da napravi malu maramu za svoju kćerku. Yusra je već isprobala maramu ispred ogledala i napomenula majku da joj trebaju i iglice 🙂

Teglice s dobrim djelima i kalendar

Svi članovi Yusrine porodice su dobili svoju teglicu sa dobrim djelima. Roditelji su pažljivo odabrali aktivnosti za koje smatraju da će ih približiti Allahu dž.š., a za Yusru su pripremili teglicu sa djelima prilagođenim za djecu – u teglici se nalaze papirići sa 20 dobrih djela i 10 mini nagrada. Plan im je da zajedno izvlače papiriće prije nego što Yusrin babo ode na posao, kako bi Yusra imala dovoljno vremena da obavi svoj mali zadatak. Kako bi sve bilo zanimljivije, tu su nagrade tipa bojica, lizala i sl. Osim teglica, mama je pripremila i mini kalendar na kojem će Yusra označavati svaki dan u kojem ispuni dobro djelo sa papirića. Genijalno!

Ideje za ramazanska djela za teglicu su pronašli ovdje: 30 dobrih djela

Na kraju to sve stavite u kutiju, i to je to! Ovi roditelji su dokaz kako uz malo truda možemo uljepšati i djeci približiti nama najdraže dane, a da to sve bude poučno, zanimljivo i u skladu s vjerom. Potrebna je samo dobra volja i malo mašte! ramazan je blizu, ali imate sasvim dovoljno vremena da i vi na sličan obradujete svoje mališane.

divithana.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top