RekreacijaSportske novosti

Quickie dječija atletska liga novi način otkrivanja talenta kod djece

Atletski klub Novi Grad Sarajevo je u procesu pripreme Quickie dječije atletske lige novog projekta u Sarajevu, BiH, a možda i šire, koji ima za cilj da okupi djecu, zabavi, sprovede kroz atletsko takmičenje, testira određene kineziološke segmente i na taj način omogući im priliku da otkriju i pokažu svoje vrijednosti.

Dobro je poznato da je Bosna i Hercegovina puna telentovane djece, za mnge sportove, ali zbog slabog sistema detekcije, slabog sistema usmjeravanja istih, mnoga ta djeca ne otkriju svoj talenat ili treniraju sport za koji nisu predodređena. Znajući za ovu činjenicu i u želji da otkrijemo što veći broj talentovane djece, pokrenuli smo Quickie dječiju atletsku ligu.

Quickie dječija atletska liga je koncipiran tako da kroz zabavu/takmičenje sprovedemo i testiranje/detekciju, što ovaj projekat čini drugačijim u odnosu na druge dosadašnje projekte. Pored toga što želimo da okupimo djecu, da im predstavimo vrijednosti atletike, sprovedemo ih kroz sistem takmičenja u kojem će prikupljati bodove i takmičiti se sa svojim uzrasnim kategorijama u različitim disciplinama, poseban cilj je da istu djecu sprovedemo kroz protokol testiranja, obrade i analize  rezultata uz  formiranje objektivnog i naučno zasnovanog mišljenja o potencijalima svakog učesnika u projekta. Time će biti ostvarena pretpostavka da se donose objektivna odluka u budućem atletskom ili uopšte sportskom usmjeravanju djece u cilju  unaprijeđenja njihovog kompletnog antropološkog statusa i maksimiziranja šansi za  iskorištenost njihovog motoričkog potencijala.

Ovaj projekat je prilika za svu djecu, ne samo za onu djecu koja se bave atletikom ili koja imaju namjeru da se bave atletikom, već i za djecu koja preferiraju i druge sportove, za one koji žele steći uvid u svoje kondiciono stanje, za djecu koja uopšte nisu u procesu treninga i nisu svjesni svoga talenta.

Također projekat nudi mogućnost da se kroz mjerenja i testiranja otkriju eventualno prisutne  antropološke/motoričke/funkcionalne “anomalije” te da se blagovremeno počne sa adekvatnim programima za njihovo otklanjanje ili ublažavanje.

Osnovni podaci o Quickie dječijoj atletskoj ligi:

  • Liga je otvorenog tipa, i u istoj mogu učestvovati sva zainteresovana djeca uzrasta od 5 do 12 godina, bez obzira iz kojeg grada ili države dolaze,
  • Liga će startati u aprilu 2017. godine,
  • Liga će imati šest kola i završno takmičenje na Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo,
  • Liga će se održavati subotom u Centru Safet Zajko,
  • Svako dijete se mora prijaviti u Ligu online putem preko www.atleta.ba od strane roditelja/staratelja  ili u pisanoj formi na licu mjesta  također od strane roditelja/staratelja.
  • Svako kolo će biti  sačinjeno od drugačijih atletskih disciplina tako da će svako dijete imati priliku da prođe  određene sprinterske, bacačke, skakačke i trkačke  discipline. Za djecu od 5 do 10 godina će biti modifikovane discipline iz IAAF Kids athletics programa, dok će za djecu od 11 do 14 godina biti klasične atletske discipline.
  • Djeca će nastupom na svakoj disciplini u svakom kolu skupljati bodove shodno plasmanu i tako se takmičiti sa svojim vršnjacima u skupljanju bodova i poziciranju sebe na ranking liste Lige.

Sponzori bez kojih se  ovaj projekta ne bi mogao održati su Quickie i Alma Ras. Isti će učestvovati u ovom projektu sponzorišući sa svojim proizvodima i pružanjem finansijske pomoći. Quickie će obezbijediti slatku nagradu za svakog učesnika Lige, Alma Ras će obezbjediti da svaki učesnik bude uniformisan u oficijelnu majicu Lige.

Javna promocija Quickie dječije atletske lige će se održati u sportskoj dvorani Ramiz Salčin, 15.12.2016. (četvrtak), s početkom u 18.15h. Ovim putem pozivamo djecu, roditelje i sve ljubitelje sporta da  dođu na promociju i da na taj način podrže ovaj jedinstveni projekat. Nakon prezentacije Quickie dječije atletske lige, obraćanja zvanica iz svijeta sporta, biće upriličena predstava štafetnih igrica od strane najmlađih članova AK Novi Grad Sarajevo, podjela Quickie paketića svim učesnicima predstave, i podjela poklon vaučer od 50% roditeljima iste djece za kupljene proizvode u svim radnjama kompanije Alma Ras.

Dođite, pratite nas, uključite se, budite dio novog projekta koji djeci omogućuje da otkriju svoj talenat.

Više informacija o Quickie dječijoj atletskoj ligi i drugim projektima AK Novi Grad Sarajevo možete pročitati na www.atleta.ba.

Otkrij svoj talenat!

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button