Brak i porodicaKutak za ženu

Psihološko zdravlje žene u vrijeme trudnoće

Nagle i česte promjene raspoloženja koje pogađa veliki broj trudnica, uglavnom su neshvatljive i neprirodne ostatku porodice. Imajte uvijek na umu da će upravo hormonalne promjene u vašem tijelu biti uzrokom da ste jedan trenutak ljutite, a naredni depresivne; da se jedan čas smijete, a naredni plačete.

Za većinu bračnih parova, vijest o proširenju porodice razlogom je neizmjerne radosti i sreće, osobito ako je u pitanju prvo dijete. Narednih devet mjeseci, uobičajeno, protiče u brizi za majku, te u budnom praćenju kako vašega fizičkog stanja i tjelesnih promjena, tako i razvoja bebe. No, kada su trudnice u pitanju, nepravedno se zapostavlja briga za mentalno stanje žene, te razumijevanje psiholoških promjena u najosjetljivijem periodu vašeg života. Razlog tome je, uglavnom, pretpostavka da bi žena „trebala“ i „morala“ da se osjeća dobro dok je u blaženom stanju, te da nema mjesta za anksioznost (tjeskobu), napetost, tugu, razdražljivost…osobito ako sve protiče u najboljem redu. Očekivanja okoline , na taj način, ne olakšavaju situaciju budućoj majci, čije psihološko stanje može da bude znatno drugačije.

Fizički stres, promjene u tijelu, hormonalne promjene, uz svakodnevne obaveze koje se tiču posla i porodice (a koje i dalje morate da obavljate isključivo vi) – u velikoj mjeri mogu negativno da utiču na vašu emocionalnu stabilnost. Nagle i česte promjene raspoloženja koje pogađa veliki broj trudnica, uglavnom su neshvatljive i neprirodne ostatku porodice. Imajte uvijek na umu da će upravo hormonalne promjene u vašem tijelu biti uzrokom da ste jedan trenutak ljutite, a naredni depresivne; da se jedan čas smijete, a naredni plačete.

Sve nabrojano je savršeno normalno. I sam razgovor sa supružnikom ili drugom bliskom osobom može da pomogne.

Trudnoću, tokom njenih različitih razdoblja, prate različiti strahovi i bojazni. U prvom trimestru, buduće majke, najčešće su opterećene brigom da ne izgube bebu i mislima da li će uopće moći da održe trudnoću. Ovi strahovi, mada u većini slučajeva neutemeljeni , normalni su u ranom periodu trudnoće.

Kada jednom anksioznost i stres prvog trimestra prođu, nastaju emocionalne promjene drugog trimestra. Iako su osjećaji u ovom periodu manje intenzivni, ipak mogu bti jedako uznemiravajući. Trudnica počinje da naglo dobija na težini, što katkada negativno utječe na samopouzdanje.

Strahovi u vezi sa porodom koji slijedi i dolaskom novog člana porodice, bojazni su koje prate trudnice u zadnjem, trećem tromjesečju trudnoće.Otežano kretanje, poremećen ritam spavanja, povremeni (normalni) bolovi u predjelu karlice i donjih ekstremiteta,te sve ostale fizičke promjene, dodatno utječu na psihičku iscrpljenost i razvoj tjeskobe, razdražljivost i plačljivost, čak i onda kada ne postoji osobit razlog za to.

U nastavku vam nudimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da period trudnoće prođe što bezbolnije, sa što manje nervoze i stresa.

– – Naučite da prihvatite pomoć! – Ukoliko želite dobro sebi, naučite prihvatiti pomoć bliskih osoba u vašem životu. Žene naših prostora i mentaliteta sklone su na sebe preuzimati prevelik dio obaveza u svakodnevnom životu. Vaš svijet se neće raspasti, ako malo usporite ritam i dio poslova koje ste radili vi prebacite na svoje bližnje.

– – Hranite se kvalitetno – to nije važno samo za razvoj vaše bebe , već i za vas same. Pravilno odabrana hrana može pomoći u psihološkim stanjima kao što su stres i anksioznost. Vjerovatno ste čuli za serototnin, popularno nazvan i hormon sreće, supstancu koja utječe na raspoloženje. Međutim, serotonin se sintetizira iz aminokiseline triptofana. Neki od izvora triptofana su: puretina, mlijeko, kikiriki, sojino mlijeko, sjemenke suncokreta, grašak, grah, banane, riba i jaja. Iznimno je važno da ishrana bude izbalansirana i da uz namirnice bogate triptofanom jedete i zeleno lisnato povrće, krompir, žitarice i voće.

Fizička aktivnost – većina trudnica, koja odranije nema naviku redovitog fizičkog vježbanja, ovaj savjet neće dočekati sa radošću. Ipak, umjerena vježba, naravno uz konsultacije sa vašim ljekarom, može da učini čuda za vaše dobro raspoloženje i osjećaj psihičkog rasterećenja. Ako niste nikako raspoloženi za vježbanje, onda nemojte propuštati svakodnevne lagane šetnje. Prijat će vam i fizički, ali i psihički.

 boravite što češće u prirodi – Priroda i zelenilo, sami po sebi , djeluju relaksirajuće, sve i kad ne biste činili ništa drugo nego uživali u tišini i miru koji vas okružuje.

Budite pozitivni i nasmijani! – Naše misli su zaista izvor ili velike radosti i optimizma, ili konstatntnih strahova i napetosti. Umjesto danonoćnog ramišljanja šta bi sve moglo poći po zlu, i kakvi su sve rizici trudnoće i poroda, razmišljajte o trenucima koji vas očekuju, o ljepoti majčinstva, i tome da ste počašćeni sa jednom od najvećih blagodati koje žena može da iskusi.

Čitajte dobre knjige, a odvojite vrijeme i za druženje – Birajte štivo koje će vas opustiti i zabaviti. Brigom nećete riješiti ništa, samo možete povećati nivo stresa i uzbuđenosti u organizmu, što ne prija ni vama, a ni bebi. Uživajte sa dragim ljudima, družite se sa onima koji su vam bliski i sa kojima se osjećate dobro.

Ne zapostavljajte ni svoj vanjski izgled – nađite malo vremena i za njegu kose,lica i tijela. Činjenica je da, ukoliko odvojite par trenutaka za uljepšavanje, osjećat ćete se sjajno, jer je za svaku ženu važno da izgleda dobro, što će djelovati pozitivno i na vaše mentalno stanje. Žena je, uistinu, najljepša upravo za vrijeme trudnoće, pa je važno da se tako i osjećate.

Piše: Jasna P. Subašić, dipl. psiholog
Preuzeto sa : psiholog.ba

Povezani članci

Back to top button