Vi ste ovdje
Home > Uncategorized > Prvi Sajam halal industrije prilika proizvođačima da plasiraju svoje proizvode

Prvi Sajam halal industrije prilika proizvođačima da plasiraju svoje proizvode

Od 15. do 17. maja u Sarajevu će biti održan Sarajevski sajam Halal industrije (SAHAF), prvi sajam ove vrste u BiH i regionu. Cilj sajma je promovisati halal proizvode i usluge potrošačima iz regiona i kreirati poslovnu saradnju za regionalnu halal industriju na tradicionalnim halal tržištima širom svijeta.

Foto: anadolija

Član Organizacionog odbora SAHAF-a 2013 Amel Kovačević izjavio je za agenciju Anadolija kako će sajam biti prilika i za proizvođače halal proizvoda i usluga da plasiraju svoje proizvode na velikom halal tržištu u svijetu.

Prema njegovim riječima, sajam će kupcima i konzumentima halal proizvoda u BiH i regionu omogućiti upoznavanje sa različitim vrstama proizvoda i usluga koje nudi halal industrija BiH i regiona.

“Postoji veliki interes za izlaganje na našem sajmu. Bh. certificirani proizvođači različitih halal proizvoda su dali podršku ovom događaju, a očekujemo prisustvo i regionalnih takmaca u ovoj oblasti, ali i preduzeća iz zemalja koje tradicionalno proizvode i konzumiraju halal proizvode, kao što su zemlje Bliskog istoka, Malezija, izraženo je i interesovanje iz Gruzije, Kazahstana“, dodao je Kovačević.

On je istakao kako je veliki broj bh. firmi potvrdio učešće na sajmu, odbivši da otkrije njihova imena prije otvorenja sajma.

Halal znači dozvoljeno iz perspektive islamskih principa. Kad se radi o hrani, halal podrazumijeva da ta hrana, uz ostalo, ne sadrži nikakve dodatke štetne za zdravlje čovjeka.

Na ovogodišnjem sajmu predstavit će se proizvođači halal prehrambenih proizvoda, aditiva i poluproizvoda, farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda, pružaoci halal usluga na području finansija, bankarstva i osiguranja te turizma i ugostiteljstva.

Kovačević je kazao da Sarajevo kao glavni grad BiH zaslužuje da bude domaćin  ovakve manifestacije, jer je u njemu historijski utemeljena islamska kultura i civilizacija.

Organizatori smatraju da je Sahaf prilika za unapređenje veza lokalnih i inostranih kupaca i distributera.

– Globalno tržište halal proizvoda i usluga procijenjeno je na 2.770 milijardi američkih dolara, te eksponencijalno raste 20 posto na godišnjem nivou – kazao je Kovačević, dodajući da je BiH najveće pojedinačno halal tržište jugoistočne Evrope.

Populacija potrošača koji preferiraju halal certificirane proizvode i usluge u BiH procjenjuje se na dva miliona.

Halal je termin koji se koristi za proizvode i usluge koji se smatraju dozvoljenim konzumirati po islamskom pravu.

Pokrovitelji Sahaf sajma su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

(akos.ba/indikator.ba/anadolija)

U planu je, ako Bog da, da na sajmu učestvuje i portal akos.ba kao medijski pokrovitelj i sa svojim štandom gdje ćemo se predstaviti kompanijama koje posluju po halal standardima i posjetiocima.

Više informacija na sajmu možete dobit na službenoj stranici sajma www.sahaf.ba/

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com