Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Imam 72. godine – učim samo Fatihu i na kijamu i na sedždi, a imam jaku volju za islamom!

Imam 72. godine – učim samo Fatihu i na kijamu i na sedždi, a imam jaku volju za islamom!

Pitanje:

Star sam 72 godine. Nisam išao u mekteb, ali sam nešto naučio kroz život. Imam jaku volju za islamom. Namaze klanjam kod kuće, a nekada i u džamiji. Učim samo Fatihu i na kijamu i na sedždi. Džumu klanjam u džamiji, ali i kod kuće. Osim Fatihe znam samo još abdest uzeti. Da li je moj namaz ispravan i je li ovo dovoljno? Molim vas nemojte mi odugovlačit s odgovorom i recite mi istinu.

Odgovor:

Nadamo se da ne kasnimo mnogo s odgovorom na Vaše pitanje. Najvažnije u Vašem slučaju jeste to što imate jaku volju za islamom. Iskrena namjera je ključna u vrjednovanju ibadeta i predanosti Svevišnjem. „Djela se prema namjerama vrjednuju“ – kaže Vjerovjesnik a.s. Pored dobre namjere, djela trebaju biti u skladu s propisima Šerijata.

U Vašem slučaju, namazi koje klanjate učeći samo Fatihu su ispravni dok ne naučite makar još jedno sure koje ćete učiti nakon Fatihe na prva dva rekjata farzova, ako ste to u mogućnosti. A ako niste, Allah nikoga ne zadužuje preko njegovih stvarnih mogućnosti.

Džuma namaz se može klanjati samo u džamiji u džematu. To što klanjate kod kuće ne može biti džuma. Ne trebate se ustručavati da zamolite Vašega imama da Vas upozna s osnovnim propisima namaza, makar samo s namaskim farzovima i vadžbima, kako bi Vaš namaz bio potpun. To su jednostavni propisi i nije ih teško naučiti.

Neka Svevišnji ukabuli Vaše ibadete!

Odgovorio: dr. Enes Ljevaković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top