Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Prva vjetroelektrana u BiH počela sa radom u Duvnu

Prva vjetroelektrana u BiH počela sa radom u Duvnu

Prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini počela je danas s radom kod Tomislavgrada, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto je, nakon presijecanja vrpce, rekla kako je vjetroelektrana Mesihovina iznimno značajan projekt, koji pokazuje da je BiH spremna za ubrzani razvoj gospodarstva.

Napomenula je da je ovaj projekt višeznačan jer će, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sustavu,  značiti poboljšanje uvjeta rada, osiguranje novih radnih mjesta, posao za mnoge manje tvrtke kao i niz drugih prednosti za društvenu zajednicu.

“Važnost stranih investicija za svaku zemlju, a posebno za zemlje u razvoju su od neprocjenjivog značaja. Upravo ovakav jedan projekt, financiran dobrim djelom stranim kapitalom, stavlja BiH na investitorsku mapu. Ovakvim projektom u svijet šaljemo pozitivnu poruku i pokazujemo da smo svi spremni za ubrzani razvoj gospodarstva”, poručila je Krišto.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja s ponosom ističe da je vjetroelektrana Mesihovina jedna od najvećih vjetroelektrana u jugoistočnoj Europi čija je gradnja započela 2006. godine.

“Današnje puštanje vjetroelektrane Mesihovina u pogon je potvrda naše dobre razvojne strategije koja se ogleda u investiranju u različite proizvodne objekte, posebice nove proizvodne kapacitete kojima je zajamčena budućnost na tržištu električne energije”, kazao je Gilja osvrnuvši se na dosadašnje projekte i ulaganje u kvalitetnu električnu energiju.

Sve razine vlasti, kako je naglasio, shvatile su važnost projekta čija vrijednost iznosi oko 82 milijuna eura. Financijska sredstva su osigurana kreditom Njemačke državne banke za razvoj (KfW) u iznosu od 71 milijun eura, a jedan milijun je donacija Vlade Republike Njemačke.

“Vjetroelektrana Mesihovina ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i očekuje se godišnja proizvodnja od oko 165 GWh. Uz prosječnu potrošnju kućanstva od 6.000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 kućanstava”, ponosno ističe Gilja.

Podsjetio je kako je na početku svoga mandata rekao da cijene neće rasti dok je on direktor, a otvaranjem vjetroelektrane najavio je i moguće smanjenje cijena električne energije.

“Sljedeći projekt, kako je najavio, bit će početak izgradnje crpne hidroelektrane Vrilo, koja se, također, nalazi u općini Tomislavgrad, vrijedne preko 90 milijuna eura uz podršku Njemačke razvojne banke.

Otvaranju vjetroelektrane, jedne od najvećih u ovom dijelu Evrope, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i premijer FBiH Fadil Novalić.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top