Vijesti iz zemlje

Protest novinara u Sarajevu: Napad na novinara tretirati kao napad na službeno lice

Brojni predstavnici medija okupili su se u ponedjeljak u Sarajevu zbog sve većih pritisaka na bh. novinare, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljanje je počelo ispred prostorija FK Sarajevo, a nakon navoda da su dvije osobe, koje su se predstavile kao navijači tog kluba, 27. septembra prisilili uposlenike portala Radiosarajevo.ba da izbrišu tekst o hapšenju navijača tima s Koševa u Bjelorusiji.

Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara BiH, kazao je kako se sada treba ozbiljno pristupiti izradi zakona koji bi napad na novinara kvalifikovao kao napad na službenu osobu.

Smatra kako je to potrebno učiniti kako bi se u budućnosti izbjegle slične situacije.

“Ono što je zastrašujuće je, da kada analizirate situaciju u zadnjih, pet, deset godina, vidjet ćete pedesetak ozbiljnih napada na novinare koji su imali elemente krivičnog djela, ne samo prekršajnog”, podsjetio je Forto.

Dodao je kako se stvorio dojam da je napad na novinare opće prihvatljiva norma i da svako ko je nezadovoljan radom može uzeti stvar u svoje ruke, uništiti opremu, fizički napasti…

“Bojim se, ukoliko se nešto ne uradi, da bismo naredni put mogli imati još gore situacije”, rekao je Forto.

Faruk Vele, novinar i član uredničkog tima Radiosarajevo.ba, zahvalio je na podršci koja im je pružena te dodao kako je napad na portal Radiosarajevo.ba, samo povod okupljanja.

“Ovo je izraz podrške i svim drugim kolegama diljem Bosne i Hercegovine koji su proteklih mjeseci i godina napadani. Ovo je podrška i za kolegicu Gordanu Katanu iz Banjaluke, kolegicu Melihu Smajkić iz Mostara, Nevresa Dedića iz Mostara, Vladimira Kovačevića u Banjaluci, za sve ljude koji su naše kolege, a koji su proteklih godina napadni”, rekao je Vele.

Dodao je kako društvo mora poslati poruku da osuđuje napade na novinare.

“Kako će je poslati? Oštrim sankcijama sudova i oštrim rezovima u zakonskom smislu gdje će konačno biti donesena, na valjan način, odluka da je napad na novinare – napad na službenu osobu. Moraju se stvoriti pretpostavke da naše društvo omogući medijske slobode. Medijske slobode su osnovne vrijednosti demokratskih društava i ukoliko dozvolimo da nas huligani napadaju, ukoliko dozvolimo da se silom uređuju naši portali, televizije, novine, svi mediji koji djeluju na ovim prostorima, onda ulazimo u zonu mraka”, rekao je Vele.

Smatra da će biti jako teško raditi novinarski posao, a već je jako teško biti novinar u BiH.

“Svake godine i svakog dana je teže raditi ovaj posao”, rekao je Vele koji je pozvao državu na zaštitu dodajući kako novinari imaju pravo na svoj rad, sigurnost i slobodu.

Šejla Jamaković, rukovodilac komunikacija u FK Sarajevo, kazala je kako je zvaničan stav FK Sarajevo da klub ni na koji način nije povezan s događajem koji se desio u petak 27. septembra.

“Shodno tome, moramo vas pozvati da tražite sankcionisanje počinioca na drugoj adresi, odnosno od nadležnih organa. FK Sarajevo, kao sportski kolektiv, propagira sportske vrijednosti i samim tim ne podržava bilo koji oblik nasilja”, rekla je Jamaković.

Okupljeni u ponedjeljak u Sarajevu, nakon protesta ispred klupskih prostorija uputili su se prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Parlamentu BiH, gdje su tražili veću zaštitu za predstavnike medija, a nakon što su u proteklom periodu zabilježeni i drugi slučajevi ugrožavanja prava medijskih radnika.

U vezi sa slučajem napada na uposlenike portala Radiosarajevo.ba u petak su privedene dvije osobe koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela iz člana 179. (Protivpravno lišenje slobode) i člana 183. (Ugrožavanje sigurnosti) Krivičnog zakona FBiH.

Povezani članci

Back to top button