Književni kutak

Promovisana knjiga o mostarskim vakufima: Mostar je sudbinska kapija naše zemlje

Danas je u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića održana promocija knjige „Mostarski vakufi od 1931. do 2013. godine“ autora mr. Salema Dedovića, muftije mostarskog. Događaj je upriličen u okviru programa 9. manifestacije „Dani Vakufa u Bosni i Hercegovini.“

Promotori knjige bili su prof. dr. Ismet Bušatlić, dr. Mustafa Hasani, dr. Zehra Alispahić i direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zajimović.

Govoreći o mostarskim vakufima, prof. dr. Ismet Bušatlić je kazao: „Svaka priča o vakufu dokaz je čvrste vjere, plemenitog srca Bošnjaka i Bošnjakinja. Vakuf je uvijek, koju god instituciju uzmemo bio odgovor na konkretne životne potrebe ljudi određenog mjesta. Mostar je velik i lijep grad, priča o vakufu je toliko velika i lijepa. Mostar su Mostarom učinili vakufi i vakifi ponajviše. Mostarske prilike ili slučaj je specifičan; Mostarci su kroz prošlost imali senzibilitet da rješavaju pitanja koja se nisu rješavala na drugim mjestima. Vakifi su omogućili da česma bude tamo gdje je ranije nije bilo. Nevjerovatno je kako jedan vakif ostavlja sredstva za pohabane knjige, da bi se neka knjiga iznova uvezala, restaurirala i učinila upotrebljivom generacijama koje dolaze. Ova knjiga je jedna lijepa priča o mostarskim vakufima ali i ljudima iz različitih vremenskih perioda. Mostarski vakif nahrani i napoji gladne i žedne, grade se imareti i pomenute česme,“- zaključio je prof. Bušatlić.

Direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zajimović govorio je o ulozi vakufa u ekonomskom smislu, podsjećajući da nema bosanske čaršije bez vakufa:

„Veliku podršku Direkcija pruža naučno-istraživačkim radovima, zbog toga nas raduje da Direkcija stoji uz ovaj rad. Ova knjiga je vrijedno svjedočanstvo gdje su vakufi utkani u njegove temelje i gdje su vakufi dali doprinos razvijanju privrednog i kulturnog života. Prožet merhametom, dobrotom, vakuf je ovdje imao plodno tlo da se razvije, skoro da ni u jednoj čaršiji nije bilo, a da nije postojao neki hajrat, neki vakuf. Ovaj grad je osnovao isti način razmišljanja. Mostarski vakufi su u prošlosti bili nemilosrdno devastirani, stalno su bili na meti rušilačkih snaga. Vrijednost ovog grada posebno se ogleda u činjenici što ćemo moći čitati o vakufima i obrazovanju. Medžlis Islamske zajednice Mostar posebnu pažnju posvećuje razvoju novih i savremenih vakufa te stječe naklonost investitora. Primjer grada Mostara je inspirativan za sve nas jer se s velikom vizijom unose velike promjene. Kao muslimani trebamo biti svjesni da će biti bereketa u zajednici ako se bude čuvalo ono što joj je povjereno,“ – kazao je Zajimović.

Autor knjige, muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović u svom obraćanju osvrnuo se na prethodne društvene sisteme koji su bili nemilosrdni prema instituciji vakufa, ali i naglasio kako mostarski vakufi danas predstavljaju inspiraciju, doprinoseći autonomnosti djelovanja Islamske zajednice:

„Ova knjiga je i mostarska i sarajevska. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su omogućili da ova knjiga dobije ovakvo ruho, i ovo je još jedna mostarska pobjeda. Sve smo kazali u ovoj knjizi, a javnost će dati svoj sud i ocjenu. Kao autor sam osjećao potrebu prema gradu koji je više od grada. Mostar nije običan grad, Mostar je velik i čudesan grad, sudbinska kapija naše zemlje. Da je to čudesan grad, pokazuje i ova tema oko vakufa. Vakuf sa sobom nosi veliki bereket. Vakuf je koristio svima i bio im u funkciji. Sistemi su bili i prošli, bili teški i nemilosrdni za vakufe. No, postoje obrati u historiji, jer Bog upravlja historijom. Vakuf osigurava autonomiju, slobodu i misiju djelovanja Islamske zajednice. Ono što je napravljeno u Mostaru za mene je bila inspiracija. Sudbina je bila da dođem u njega, da taj grad zavolim i da postane dio mog životnog puta,“ – riječi su muftije Dedovića, autora knjige „Mostarski vakufi od 1931. do 2013. godine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button