Književni kutak

Promovisana knjiga Mirze Čubre “Ubijanje istine o Bosni” – O ubijenim novinarima tokom agresije na BiH

Knjiga “Ubijanje istine o Bosni”, čiji je autor bosanskohercegovački novinar i urednik Mirza Čubro, predstavljena je danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Knjiga sadrži priče o domaćim i stranim novinarima koji su ubijeni ili nestali u periodu od 1992. do 1995. godine na prostoru Bosne i Hercegovine.

Autor knjige istakao je da su i dan-danas novinari u svim dijelovima svijeta i dalje meta, te da ih se i dalje ubija.

– Ograničili smo se na ljude koji su bili na terenu i  taj broj od 19 ubijenih kolega novinara je dovoljno zastrašujući. Knjigom sam podsjetio na ljude koji su radili u teškim uslovima, poštujući osnovne novinarske standarde. Važno je podsjetiti na njih kada novinari nikada ne prestaju biti meta i dok ih još uvijek stalno ubijaju širom svijeta. Svjedočimo sada tome i u Ukrajini. Mislim da nije pravedno da se ne sjećamo svakoga od njih i to je moj doprinos sjećanju na te ljude – poručuje Čubro.

Pojasnio je i nekoliko slučajeva iz knjige, sa detaljima brutalnih ubistava novinara, koji su bili u BiH tokom agresije na našu zemlju.

– Imali smo slučaj gdje su novinari ‘Hrvatskog radija’, Krunoslav Marinović, te fotoreporter ‘Mladine’, Alojz Krivograd, bili zatočenici logora u Foči. U ovoj knjizi sam naveo svjedočanstva logoraša koji su bili zatočeni s njima u logoru. Obojica su zvjerski mučeni i ubijeni, te se obojica još uvijek vode kao nestali. Krivograda su zarobili na putu između Sarajeva i Goražda, potom su ga odveli u logor, mučili, a vjerovatno je tamo izvršena i njegova egzekucija. Brutalno je bilo ubistvo i Kjašifa Smajlovića u Zvorniku. Ekshumacija je pokazala da je zadobio više udaraca u glavu pisaćom mašinom. Zastrašujuće je da su oni koji su pucali na novinare dobro znali o kome se radi – rekao je autor knjige.

Jedan od promotora danas je bio i akademik Abdulah Sidran, koji je poručio da je brojne od ubijenih kolega poznavao, družio se s njima, a neke od njih je i oplakivao tokom agresije na BiH.

– Mnoge od tih novinara koji su ubijeni sam i oplakivao, jedan od njih je ubijen na ćošku moje ulice. Treba biti zahvalan kolegi Mirzi Čubri što je to sabrao na jednom mjestu i opisao da ostane i da se ne zaboravi. Knjiga postavlja nikad eksplicitno, ali u zraku stalno visi pitanje – Da li su to bila pomno planirana ubistva ili je ponekoga zadesilo slučajno? Pokušaću, onim što ja radim, dokazivati, logičkom analizom, da su to bila veoma pomno planirana ubistva – rekao je Sidran.

Autor je također naglasio da će svi prisutni na današnjoj promociji biti u prilici preuzeti svoj primjerak knjige u Bošnjačkom institutu, odnosno da će knjige dobiti besplatno.

Autor knjige je Mirza Čubro, novinar i urednik iz Sarajeva, a izdavač Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Bošnjačkog instituta te Fondacije Slipičević. Promotori su bili: akademik Abdulah Sidran, Nermina Mujagić, profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Đuro Kozar, penzionisani novinar i urednik “Oslobođenja”. 

(Haris Ahbabović/Preporod.info)

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button