Književni kutak

Promocija knjige Halilovići Karaule kod Travnika

Trećeg dana Kurban bajrama u  divanhani mesdžida Donjih  Krčevina, MZ Karaula održana je promocija knjige Halilovići Karaule kod Travnika.

Knjiga govori o Halilovićima tog kraja poćevši od 1760. godine pa do danas, gdje su detaljno zabilježeni svi usponi i padovi Halilovića, te njihov životni put generacijama i generacijama.  Autori si se posebno dotakli i Osmanske vladavine  i njihove vojske jer je jedan  od Halilovića bio u spahijama elitnoj vojnoj jedinici, u kojoj su mogli biti samo muslimani i upravu su spahije bile najodanije dvoru i nije zabilježeno da su oni nekad digli ustanak. Naglašeno je da je zadnjih 6 generacija Halilovića osjetilo sve srahote ratova, te su mnogi od njih bili učesnici i dali živote za odbranu svoje porodice i tadašnjih država, a bilo je i istaknutiji koji su vodili vojne formacije.

Naglašeno je da im je hobi i tradicija uzgoj bikova bodaća koja traje preko 200 godina, te su njihovi bikovi odnosili velike nagrade a bili  razlog njihovog protjerivanja iz Bačvica 1797. godine od strane tadašnje vlasti. Autori su iznijeli i statističke podatke je Halilović prezime mnogo zastupljeno u Bosni i Hercegovini te da je svaki 200. stanovnik Bosne i Hercegovine  Halilović.

Želja autora je da budu inspiracijam i  drugim porodicam da krenu u istraživanje kako bi od zaborava sačuvali svoju tradicijiu,  ali i da budu primjer kako se održavaju porodične veze.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button