Zdravlje

Proljetni umor – zašto smo iscrpljeni i kako podići energiju?

Promjena vanjskih uslova koja dolazi s novom proljetnom sezonom može biti stresna na osobe koje su osjetljive na promjenu vremena. Dok neki ljudi ni ne osjete promjenu, meteoropati su skloni doživjeti promjenu vremenu kao stres za organizam.

Piše: Marinko Lovrić

Uzroci proljetnog umora

Također, ljetno računanje vremena, iako nam donosi osjećaj dužeg trajanja dana, mnogim ljudima može intervenirati u ciklus spavanja. Premda je riječ o pomaku od samo sat vremena, neke osobe će se teško priviknuti na novu rutinu sna pa im navikavanje na novo vrijeme može trajati i nekoliko tjedana sedmica koji će se osjećati umorno i iscrpljeno.

Uzrok proljetnom vremenu može biti i narušen imunološki sistem; tokom hladnih zimskih mjeseci malo tko će uspjeti izbjeći prehladu ili gripu, pa se naš umoran organizam nakon izloženosti tim stresorima tek treba početi oporavljati u toplim danima proljeća.

Sunčani dani mame nas na izlaske i druženje; s dolaskom toplijeg vremena češće izlazimo van, na izlete ili noćne izlaske što za posljedicu opet ima poremećen ritam sna i pretjerano iscrpljivanje tijela na koje je organizam u zimskom periodu nenaviknut.

Nedostatak vitalnosti može biti uzrokovan i manjkom vitamina u tijelu. Primjerice, važni izvori energije su vitamini C i D koji ovise o unosu svježeg voća i povrća te izloženosti sunčevim zrakama, upravo onoga što nam tokom zime nedostaje.

Proljetne alergije također mogu biti uzrokom umora; istraživanje iz 2013. godine američkog Zavoda za astmu i alergije (AAFA) pokazalo je da 59 % ispitanika koji pate od alergija dišnih puteva imaju problema s usnivanjem te buđenjem tiokom noći. Alergije ne utiču samo na san onih koji od njih boluju, jer je i 48 % osoba čiji su partneri alergičari prijavilo probleme s buđenjem tokom noći zbog neprestanog šmrcanja i kihanja partnera.

Ukratko, najčešći uzroci proljetnog umora su promjene u ciklusu spavanja te nedostatak vitamina važnih za obnovu imuniteta.

Srećom, ovo su problemi koji se uz malo truda lako i brzo mogu riješiti.

Popravite ritam spavanja

Ako Vam se poremetio ciklus sna zbog promjene računanja vremena, pokušajte ga korigovati prirodnim načinima. Nekoliko sati prije odlaska na spavanje izbjegavajte kofein, te gledanje televizije i korištenje mobitela i računala. Radije to vrijeme provedite uz lagano štivo ili razgovor s ukućanima.

Ako imate problema da zaspete, pomozite sebi prirodnim lijekovima; vrećice lavande u blizini kreveta te čaj od valerijane mogu biti od pomoći.

Iako se tokom dana možete osjećati sasvim iscrpljeno, pokušajte izbjeći popodnevno spavanje. Već sat vremena drijemanja za vrijeme dana može otežati uspavljivanje navečer i poremetiti zdravi ritam spavanja.

Unosite više željeza prehranom

Nedostatak željeza često može biti uzrok osjećaja iscrpljenosti i umora, posebice kod žena koje ga naročito gube tokom menstruacije. Osim umora, nedostatak željeza očituje se u bljedoći lica, kratkom dahu te obilnim mjesečnicama kod žena.

Ako osjećate da bi nedostatak željeza mogao biti uzrok umora, unesite u prehranu više zelenog lisnatog povrća poput kelja, špinata, blitve i zelene salate. Morske namirnice bogate su željezom, posebno alge, školjke i plava riba.

Konzumirajte zdrave ugljikohidrate

Ugljikohidrati su najvažniji izvor energije, ali treba prepoznati one koji su dobri za umorno tijelo od onih koji ga samo opterećuju. Ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom, a to su šećeri i bijelo brašno, brzo se razlažu i daju nagli porast energije nakon kojeg slijedi nagli pad pa se u konačnici osjećate još umornije.

Konzumirajte ugljikohidrate s niskim glikemijskim indeksom. Oni se sporije razlažu i postupno daju energiju našem tijelu, a naći ćete ih primjerice u integralnom hljebu, žitaricama i grahu.

Ojačajte imunološki sistem

Osim što nas slab imunitet čini umornima i razdražljivima, otvara nas i mogućim napadima bakterija i virusa. Kako biste ojačali imunitet, opskrbite se vitaminom C kojim obiluju agrumi poput limuna, naranče i grejpa, ali i povrće poput kupusa, cvjetače i prokulice. Pokušajte unos namirnica bogatih ovim vitaminom rasporediti kroz dan u tri porcije.

Češnjak i aloe vera također su odlični prirodni načini za jačanje imuniteta i odolijevanje sezonskim prehladama.

Pokrenite tijelo vježbanjem

Početak proljeća odlično je vrijeme da donesete odluku o redovnom bavljenju nekom fizičkom ktivnošću. Ako se osjećate previše umorno, nemojte se upuštati u iscrpljujuće sportove već radije krenite polako, od svakodnevne šetnje ili laganog jogginga.

Fizička aktivnost ubrzat će Vaš metabolizam i poboljšati cirkulaciju zbog čega ćete se osjećati bolje i odmornije već od samog starta. Pokušajte početi dan hladnim tušem i 15-minutnim razgibavanjem za razbuđivanje i brz porast energije.

Boravite više u prirodi

Topliji dani omogućavaju duži boravak na suncu što znači i veću sintetizaciju važnog vitamina D. Iskoristite lijepo vrijeme za duge šetnje ili lagani jogging, pozovite porodicu i prijatelje na zajedničke aktivnosti u prirodu ili jednostavno naviku ispijanja kafe prenesite iz udobnosti dnevne sobe na balkon ili terasu.

Svakodnevni boravak na svježem zraku i suncu nas razbuđuje i obnavlja, ali i čini sretnijima, pa pokušajte što je češće odabrati šetnju umjesto automobila ili izlet u park umjesto gledanja filma.

Zdrave navike za borbu protiv umora

Za generalno zdravlje organizma i više energije tokom dana, držite se sljedećih savjeta:

doručkujte obilno i bez iznimke,

jedite češće u manjim obrocima,

povrće termički tretirajte što manje kako ne bi izgubilo nutritivna svojstva,

pijte puno vode tijekom cijelog dana i kada niste žedni,

čajevi i tople supe nisu rezervirani samo za zimu, ostavite ih u jelovniku i u toplim danima,

izbjegavajte prejedanje u vrijeme ručka,

izbjegavajte slatke deserte nakon glavnih obroka,

smanjite unos kofeinskih napitaka.

Ako Vam se čini da proljetni umor ne prolazi i da bi iza Vaše iscrpljenosti mogao stajati zdravstveni problem, odmah se uputite ljekaru, jer uzrok tome može biti poremećaj u radu organizma (kao što je primjerice anemija) ili hormonalni problemi, kao što su, danas jako učestale, bolesti štitne žlijezde.

krenizdravo.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button