Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Proljetna superhrana čiju sezonu morate iskoristiti

Proljetna superhrana čiju sezonu morate iskoristiti

Orasi

Orasi su prepuni triptofana, aminokiseline koju tijelo treba da stvori serotonin – hormon sreće. Oni se polako probavljaju, što doprinosi stabilnosti raspoloženja i može pomoći tolerirati stres.

Šparoge

Šparoge su jedan od najboljih izvora folne kiseline. Folna kiselina je važna za sintezu neurotransmitera dopamina, serotonina i norepinefrina. Sve je to presudno za dobro raspoloženje.

Špinat

Ovi ukusni zeleni listovi su veliki izvor željeza , koji je ključna komponenta u crvenim krvnim stanicama koje opskrbljuju naše mišiće kisikom. Spojevi pronađeni u špinatu povećavaju učinkovitost naših mitohondrija, proizvođača energije unutar naših stanica.

Artičoke

Artičoke su bogate magnezijem, vitalnim mineralom koji je odgovoran za više od 300 biohemijskih reakcija u tijelu, uključujući i energiju.

Ako ne dobivate dovoljno magnezija, vaši mišići će sporije reagirati i brže ćete se umarati.

Jedna srednja artičoka daje 77 mg magnezija (i samo 60 kalorija!). Ostali top izvori su orasi, mahunarke i cjelovite žitarice.

Jagode

Jagode su bogate antioksidansima koji pomažu u popravljanju štete od zagađenja i UV zraka. Osim toga, odličan su izvor vitamina C, koji spriječava nastanak bora i isušivanje kože. Jedite ih ili napravite piling za lice od jagoda.

Jaja

Žumanjci sadrže kolin, ključni nutrijent za pamćenje. Vaše tijelo treba kolin da stvori spoj acetilkolin koji je neophodan za pohranjivanje sjećanja.

Borovnice

Borovnice sadrže vrstu antioksidansa koji se zove antocijan. Oni povećavaju signale između moždanih stanica i poboljšavaju njihovu elastičnost, odnosno poboljšavaju učenje i pamćenje.

Kreni zdravo

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top