Proljetna detoksikacija organizma čajevima
Ne zahtijevaju izgladnjivanje ili neke druge metode pa je čišćenje biljnim čajevima, moglo bi se reći, jedna od najpoznatijih i većini najdražih tehnika stimuliranja tijela. Toplina ovog popularnog napitka zagrijava i pruža ugodu, aromatične biljke i mirisi opuštaju i blagotvorno djeluju na probavu a sam ritual pijenja automatski liječi depresiju i potiče pozitivne misli.
Tehnika pripreme je vrlo jednostavna: jedna velika kašika suhe biljke prelije se sa tri dcl vrele vode, poklopi i stavi da odstoji 5 minuta. Zatim se ocijedi, zasladi prema želji (medom, sladom, slatkim korijenom ili stevijom) i polagano pije. Jednom upotrijebljena biljka više se ne koristi jer svoja najbolja svojstva daje samo u prvom „kuhanju“.
BILJKE KOJE NAJBOLJE ČISTE TIJELO SU;
Sikavica (lat. Sybilium marianum) – čisti jetru
Čičkov korijen (lat. Arctium lappa) – čisti krv
Štavelj (lat. Rumex obtusifolis) – poboljšava apsorpciju hranjivih tvari
Đumbir (lat. Zingiber) – zagrijava te poboljšava probavu i cirkulaciju
Maslačak (lat. Taraxacum officinale) – diuretik, čisti kožu
Red root (lat. Ceanothus americanus) – stimulira rad limfe
ZA ELIMINACIJU TOKSINA NAJBOLJE SU;
Kora glatkog brijesta (lat. Ulmus glabra) – pomaže razgraditi naslage sluzi u tkivu, žlijezdama i nervnim vlaknima
Blaženi čkalj (lat. Cnicus benedictus) – pomaže zarastanju rana i čisti jetru
Potočarka (lat. Nasturtium officinale) – čisti krv i bubrege
Čičkov korijen (lat. Arctium lappa ) – čisti jetru, žuč, bubrege i kožu
Kopriva (lat. Urtica dioica) – diuretik, protiv upala u tijelu
Biljke koje nadopunjavaju tijelo hranjivim tvarima;
Crvena djetelina (lat. Trifolium pretense) – bogata fitoestrogenom, pomaže u menopauzi, liječi kožne bolesti
Potočarka ( lat. Nasturtium officinale ) – protiv avitaminoze
Ovčja kiselica (lat. Rumex acetosella) – pomaže kod kožnih problema, bogata mineralima, jača sistem žlijezda
Turska rabarbara (lat. Rheum rhabarbarum) – sadrži polifenole, koji mogu ubiti stanice raka ili pomoći pri sprječavanju njegova nastanka
UMJESTO ŠEĆERA ODABERITE STEVIJU ILI SLATKI KORIJEN
Stevija (lat. Stavia rebaudiana) je biljka koja je 300 puta slađa od šećera i potpuno je zdrav i prirodan zaslađivač koji mogu koristiti i dijabetičari. Najčešće se može naći u obliku sušenog lista, praha ili tinkture, a može se kupiti u svakoj malo bolje opremljenoj ljekarni. Stevija se uspješno sadi i u našem podneblju koje je posebno povoljno za njen rast i razvoj. Stevija je inače porijeklom iz Paragvaja, gdje su je Guarana Indijanci zbog iznimne slatkoće nazvali “medeni list”, na paragvajskom jeziku Ka’a He’e. Oni su je vijekovima upotrebljavali kao zaslađivač i ljekovito sredstvo za brže zacjeljivanje rana, liječenje šećerne bolesti, povišenoga krvnog pritiska i prekomjerne tjelesne težine.
Slatki korijen ili Sladić (lat. Glycyrrhiza glabra) dobiva se od aromatične biljke koja pripada porodici graška. Kada se njen korijen osuši i ekstrahira vodom, dobiva se ekstrakt koji se koristi u proizvodnji slastica i lakrik bombona. Sladić je 50 puta slađi od šećera pa ga ne treba unositi u tijelo u velikim količinama.
Autor: Mary Novosel, autor knjige “Detoks – za čisto tijelo i um”