Moj vrtU Fokusu

Proljeće je došlo: Planiranje sadnje u vrtu

U cvijetnjaku možete eksperimentisati, unijeti nove ideje i pri tome se zabaviti. Navodimo nekoliko primjera: cvijeće i trajnice posadite po visini, neka su u pozadini najviše sorte i dalje ih nižite u spratovima, tako će svaka biljka dobiti svoj prostor i biti vidljiva.

Drugi prijedlog bi bio da se poigrate bojama i posadite cvijeće u nizovima ili kombinacijama sličnih, ili kontrastnih boja.

Treći prijedlog je da cvijeće sadite po vremenu cvatnje, dok jedno gubi cvijet drugo već pupa, tako će cvijetnjak uvijek biti interesantan. Unesite nove elemente u cvijećnjak, stare glinene saksije ukopajte jednim dijelom u zemlju. Dodatnu dekoraciju ćete postići koristeći kao saksije neke neobične predmete poput građevinskih blokova, starih lonaca i šerpi, automobilskih guma, izdubljenih panjeva.

Iskoristite neugledni kamenjar za sadnju raznih vrsta čuvarkuće, kaktusa ili ukrasnih kamenjarki raznih boja, sitnih cvjetića i lijepog mirisa. Isplanirajte kutak za začinsko i ljekovito bilje. Pokušajte posaditi penjačice uz uspravne zidove, a loze uz stubove ili visoke ograde.

Piše: Adna Zulić

preporod.com

Povezani članci

Back to top button