Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Proljeće je idealno vrijeme za čišćenje duše

Proljeće je idealno vrijeme za čišćenje duše

Podcjenjujemo vrijeme provedeno u vožnji, kao da je filmska scena potjere. Precjenjujemo se koliko možemo pojesti. Podcjenjujemo koliko za nekim stvarima žudimo. Podcjenjujemo koliko jedna navika utiče na drugu. Precjenjujemo blagodati male promjene i podcjenjujemo blagodati velike promjene. Precjenjujemo koliko je naš iman jak i podcjenjujemo naše oslanjanje na Allaha dž.š.-prenosimo sa portala muslimmatters.org

Bićemo pitani od Allaha, azze ve džele, na Sudnjem danu o svemu što smo posjedovali i čime smo bili blagoslovljeni. Bićemo pitani kako smo to koristili, i to kako smo postupali prema tim blagodatima će biti svjedok za ili protiv nas.

Pa da li će se ono što posjedujem obrušiti na mene na taj Dan? A opet, da li sam ja zahid (pobožnjak) poput Isaa a.s koji nije posjedovao ništa osim češlja i čačkalice?

Čišćenje mojih emocija

Tako sam danas odlučio da očistim najlakši i najmoderniji oblik nereda: informacije.

Izbrisao sam preko 60% Twittter feedova. Je li bilo nekih gubitaka? Nije, budući da je broj onih koji „tvitaju“ o Palestini, Libiji, Siriji patetično smiješan. To me podsjeća na ajet koji govori o djelima čija je vrijednost poput prašine koju vjetar raznosi. Tužno je vidjeti toliki broj muslimana koji se bave besposlicama. Ironično, ono što sam otkrio jeste da se društvene mreže ne koriste za informacije u onoj mjeri koliko se koriste za cinizam, ispoljavanje bijesa i frustracija. Ovo može ozbiljno ugroziti moju vezu sa Allahom. Pa šta je istinski gubitak?

Ali i digitalno čišćenje treba biti umjereno. Nema koristi u brisanju e-mailova. Oni vas ne uznemiravaju niti ćete osjetiti promjenu u svom životu ako nestanu. Čišćenje vašeg stvarnog života je mnogo teže. Stvarno čišćenje nije čišćenje očitog već čišćenje manje očitog, oni skriveni ćoškovi koji govore o vama. Poput čišćenja iza šporeta, gdje možete naći svakojake izgubljene stvari ali i prljavštinu na mjestima o kojima ste rijetko razmišljali. To je zapravo čišćenje nefsa.

Otkrivanje skrivenih blagodati

Nema bliže umjetničke forme tijelu od odijela. Ono što nosiš utječe na ton i stav koji imate u životu i ponašanju. Tako sam se jučer riješio pola stvari iz svog ormara. Bilo je dvoumljenja ali je lijep osjećaj reći: „Riješi se toga. Napolje!“ Velika je promjena natjerati sebe da nosiš novu ili neishabanu odjeću. Kako ja izgledam u ovome? Kako želim da me ljudi vide? Kako bih želio da me Allah dž.š. vidi?
Šta da radim sa odjećom? Da ih dam nekoj organizaciji koja prikuplja odjeću za siromašne? Zar nije najbolje da tu odjeću dam lično, s obzirom da je najbolje dobročinstvo ono koje daš svojom rukom?

Stoga sam napravio razlčite poklone, razvrstane po stilu, godinama i veličini.

Da razumijemo bereket u ovome, razmislite o traženju čistih čarapa za džummu. Treba vam puno više vremena kada imate više čarapa da ih razvrstate, ali je mnogo lakše kada ih imate manje. To je ta prednost jednostavnosti. Šta ću izgubiti ako to nikad ne obučem? Davanje odjeće je mnogo lakše nego davanje novca. Možda je jedini razlog zašto mi je Allah dao ovoliko odjeće taj da me navikne na dijeljenje?

Čišćenje mojih obmana

Precjenjujemo koliko smo knjiga pročitali i razumjeli.
Umberto Eko je jedne prilike rekao da je stvarna svrha knjige da bude anti-biblioteka – u smislu da je ona tu samo u slučaju da zatreba a ne za trenutne svrhe. Te knjige neće uraditi ništa osim što će stajati složene na nekoj vitrini- nekima će to biti dokaz moje pobožnosti ali nakon nekog vremena one će biti dokaz mog licemjerstva i slabosti. Knjige mogu učiniti da se osjećate intelektualno ponosnim ali ubrzo shvatite da niste doživjeli iskustvo kakvo ste mislili da ćete doživjeti. Ono što se dešava je da najintenzivnije iskustvo koje imate sa knjigom postaje stereotipno iščitavanje knjige, tako da se uvjerite da ste imali odlično iskustvo sa svim knjigama.

Pokušavam naći smisao i neku skrivenu poruku u prozi i možda će doći situacija gdje će trebati ali je ne nalazim. Ta spajalica u džepu neće ti koristiti da otključaš katanac niti će ta knjiga koja se odnosi na gender ikada biti pročitana. Niti će ta velika knjiga hadisa ikada biti shvaćena zato što nemaš komentar. Stoga dadni te stvari onome koji će to više cijeniti i koji će biti više zahvalan na njima nego ti. Možda će te Bog nagraditi za tvoju žrtvu i naučiti te na bolji način.

Tri vrlo važne pouke:

– Uvijek se može očistiti više – trepćimo sve dok nam vizija ne bude jasna;
– Ako se riješim ovoga, šta je vidljiv a šta stvarni gubitak? Mogu li ja kao ljudsko biće bez toga?;
– Potrebno je vrijeme da se čovjek veže za stvari, ali je potreban napor da se odvoji od njih.

Za Akos.ba preveo: Moco Jasmin

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top