fbpx
Kolumne i intervjuiU Fokusu

Profesor Fahrudin Rizvanbegović za Akos.ba: Znanje je najveće blago koje možemo imati

U sklopu kampanje  portala Akos.ba pod nazivom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” sa ciljem promocije predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine donosimo vam niz kratkih razgovora sa našim istaknutim intelektualcima. U nastavku pročitajte poruku profesora Fahrudina Rizvanbegovića.

Razgovarao: Admir Lisica

Akos.ba: U svojoj tisućljetnoj historiji Bosna i Hercegovina je prošla kroz mnogo toga. Međutim, uprkos svim nedaćama koje su joj stajale na putu naša domovina Bosna i Hercegovina je opstala prkoseći teškim vremenima. Šta za Vas predstavlja riječ domovina?

Fahrudin Rizvanbegović: Riječ domovina je fenomen koji se može upotrijebiti u raznim prilikama. Zanimljivo je to što bi u jednom trenutku želio da se na trenutak odmorim od domovine, a odmah kada na to pomislim dao bi život za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ne trebamo se ljutiti na svoju jedinu domovinu kada nas nekada ljudi u njoj naljute i to treba zapamtiti.

Akos.ba: Vaša poruka čitaocima portala Akos.ba povodom nastupajućeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine?

Fahrudin Rizvanbegović: Kada sam izašao iz logora na sebi sam imao jedan veš i jedne tenisice koje sam nosio preko šest mjeseci. Osim toga još sam imao uz sebe svo svoje znanje koje sam stekao. Moje glavno oružje je bilo znanje i ono nije dopuštalo zločincima da me ponize. Stoga, poručujem svim Bošnjacima šaljite svoju djecu na školovanje. Neka djeca izučavaju činjenice i na taj način se suprotstave raznim mitovima koji potenciraju sukobe.

Akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button