Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Prof. Fahrudin Sinanović: Republika srpska se piše ovako, velikim “S” joj dajemo epitet države

Prof. Fahrudin Sinanović: Republika srpska se piše ovako, velikim “S” joj dajemo epitet države

Fahrudin Sinanović, novinar, književnik i profesor bosanskog jezika i književnosti, nedavno je izašao sa tezom da se naziv manjeg bosanskohervcegovačkog entiteta više od 20 godina piše na pogrešan način. On tvrdi da je ispravan način pisanja – Republika srpska, a ne Republika Srpska. Razlika je u malom slovu u riječi srpska. Bio je to povod za razgovorom sa njim.

Inače, Fahrudin Sinanović rođen je 16. 09. 1964. godine u Miljanovcima, općina Kalesija. Profesor je bosanskog jezika i književnosti. Predsjednik je Društva bibliotekara Tuzlanskog kantona. Bavi se i književnošću. Autor je knjiga „Merhaba amidža“ i „Kuća na dva sprata plus potkrovlje“. Dva dramska teksta Fahrudina Sinanovića objavljena su u knjizi „Čarolija školske bine“, koja se u školama, u nastavi bosanskog jezika koristi kao priručni udžbenik. Više od 20 godina bavi se i novinarstvom. Pisao je ili još uvijek piše za listove: Muslimanski glas, Preporod, Zeman, Ljiljan, Sport, Dnevni avaz… Trenutno je direktor JU Bosanski kultuni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija.

DEBLOKADA: Profesore Sinanoviću, zastupate tezu da se Republika srpska piše ovako, sa malim slovom na početku druge riječi u nazivu manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Na čemu temeljite svoj stav?

SINANOVIĆ: Na pravopisu bosanskog jezika. Pravopis bosanskog, a, također, i srpskog i hrvatskog jezika, nalaže da se u višečlanim nazivima država, gradova, čaršija, dijelova grada, sela i zaselaka sve riječi pišu velikim početnim slovom, osim prijedloga i veznika u tim nazivima (Kraljevina Danska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bosna i Hercegovina, Biograd na Moru, Brčanska Malta, Sveti Petar u Šumi…).

Ali, u višečlanim nazivima upravnih i administrativnih jedinica samo se prva riječ piše velikim početnim slovom, a ostale riječi pišu se malim slovom, osim ako nije riječ o vlastitoj imenici (Tuzlanski kanton, Kanton Sarajevo, Posavski kanton, Brčko distrikt, Vrhbosanska nadbiskupija, Muftijstvo tuzlansko…).

Republika srpska nije ni država ni naseljeno mjesto, nego entitet. Bosna i Hercegovina se sastoji od sljedećih administrativnih jedinica: općina, kantona, dva entiteta i jednog distrikta. Što se tiče lingvistike, Republika srpska je entitet, znači administrativna jedinica, a pravopis je regulisao kako se pišu višečlani nazivi administrativnih jedinica. Dakle, malim početnim slovom – srpska. Podsjećam, a to i osnovci znaju, riječ – srpska je prisvojni pridjevi, a prisvojni pridjevi izvedeni iz vlastitih imenica koji završavaju na ski, ški, čki i ćki pišu se malim početnim slovom.

DEBLOKADA: Teško da možete govoriti uime drugih, ali kako objašnjavate da ste možda i prva osoba i stručnjak koji predlaže malo “s”? Kako to da nisu primijetile vaše kolege lingvisti, a znamo da ih u BiH ima eminentnih?

SINANOVIĆ: Zanimljivo jeste da se nama svima potkrala greška u pisanju naziva tog entiteta. Ali, znate, ko radi – taj i griješi. Kad sam javno izašao sa ovom tezom, objavivši tekst na portalu Fokus, naši lingvistički autoriteti, doktori lingvistike, su se složili da sam u pravu. Ako se do sada pridjev srpska i pisao sa velikim početnim slovom S, vrijeme je da se ta greška ispravi. Ne smijemo manjem entitetu svojim načinom pisanja naziva davati svojstvo države

DEBLOKADA: Ustav BiH kaže drugačije od Vas. Da li je to stvar koja je promakla pri njegovom pisanju i da li je možda pogrešno prenesena iz originalnog izvora koji je sačinjen na engleskom? Dakle, nepažnja naših tokom kreiranja Ustava ili greška u prijevodu?

SINANOVIĆ: U Ustavu BiH, u članu 3, jasno stoji da se BiH sastoji od dva entiteta: Federacije BiH i Republike srpske. Čak ni to što se u Ustavu BiH obje riječi manjeg entiteta pišu velikim početnim slovom, ne obavezuje pravopis da to tako i normira. Pravopis je stvar konvencije, dogovora, a nije ustavna materija. Da ustav i zakoni ima obavezujuću snagu naspram pravopisa, zakonom bi se predvidjele kazne za pogrešno pisanje velikog, odnosno malog slova. Takve kazne nema nigdje. Za greške u pravopisu nadležni su učitelji, nastavnici, profesori i lektori, a ne pravnici i sudije.

I još nešto vrlo važno, Ustav BiH sastavni je dio Dejtonskog sporazuma, ali treba znati da ne postoji originalni prijevod Dejtonskog sporazuma na bosanski jezik. To što u originalu, na engleskom jeziku se obje riječi pišu velikim početnim slovom, ne mora ništa da znači jer nisu ista pravopisna pravila u engleskom i bosanskom jeziku. Kao što nisu ista ni u njemačkom i bosanskom jeziku. Evo, za primjer, u njemačkom jeziku sve imenice se pišu velikim početnim slovom, a kod nas se pišu samo vlastite imenice velikim početnim slovom.

DEBLOKADA: Zamislimo situaciju. Ako bi narod i službenici u FBiH zvaničnim dokumentima koristili malo “s”, da li bi to trebalo izbjegavati na državnom nivou? Ako neko sačini zakon u kojem je malo “s” u Vijeću ministara BiH, da li treba popustiti ako strana iz RS ne bude htjela prihvatiti tu varijantu? Da li je izlaz u izgovoru: “po pravopisu bosankog jezika piše se Republika srpska”?

SINANOVIĆ: Bosanski jezik je jezik svih onih koji ga doživljavaju kao svoj i on se na isti način koristi i na entitetskom i na državnom nivou. Jezik uopće ne poznaje administrativne ni državne granice.

DEBLOKADA: Da li je neko institucionalno stao iza ovog Vašeg stava?

SINANOVIĆ: Jeste BZK Preporod. Treba znati da je Skupština BZK „Preporod“ prije nekoliko mjeseci usvojila preporuku o ispravnom pisanju naziva manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, kojom preporučuju da se taj naziv piše – Republika srpska, ili, skraćeno, RS. Za one koji ne znaju, BZK Preporod je objavio i Pravopis bosanskog jezik. Autor tog pravopisa je prof. Dr. Senahid Halilović, a recenziju je uradila Pravopisna komisija u čijem sastavu su bili naši najveći lingvisti i književnici, među kojima i Alija Isaković, Nedžad Ibrišimović, Abdulah Sidran, Muhsin Rizvić, Ahmet Kasumović, Hanka Vajzović, Ismet Palić, Hadžem Hajdarević…

I, na kraju, stvar je jednostavna: ako misliš da je RS država, a nije, piši velikim početnim slovom obje riječi; ako misliš da je entitet, da nije država nego upravna jedinica, pisat ćeš – Republika srpska.

deblokada.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top