Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Pristojnost u govoru i ponašanju

Pristojnost u govoru i ponašanju

Uzvišeni Allah o ponašanju Resulullaha, a.s.,  je rekao: ”Doista si ti, o Mahammede, najljepše ćudi.” (el-Kalem, 4)

Svaki musliman bi trebao biti svjestan da samim tim što pripada časnom korpusu Poslanika, a.s., u svom govoru i ponašanju uvijek i svugdje treba biti pristojan i dostojanstven. Uzvišeni Allah je vjernicima propisao ljubaznost u svemu, a sam Poslanik Muhammed, a.s. nam je i praktično pokazao kako i na koji način se može ispoštovati ono što Uzvišeni od nas traži.

Moramo biti svjesni da ljudi vole pristojne insane i da nam je svakako uvijek draži onaj ko se lijepo ponaša i lijepo govori, nego oni koji su nepristojni i oni koji su ružnog ponašanja.

S druge strane moramo biti svjesni da će čovjek na Sudnjem danu za svaki svoj postupak i svaku izgovorenu riječ biti pitan. To je i razlog više da svaki vjernik musliman govori i radi samo ono što je lijepo, ugodno i korisno.

Poslanik, s.a.v.s., nas je naučio kako se ponašati u svim segmentima i sferama života. Dovoljno se upoznati sa njegovim sunnetom i vidjeti kako se to Allahov Poslanik, a.s., ponašao u različitim životnim okolnostima.

Uzvišeni Allah o ponašanju Resulullaha, a.s.,  je rekao: ”Doista si ti, o Mahammede, najljepše ćudi.” (el-Kalem, 4)

A Allahov Poslanik, s.a.v.s. o sebi je rekao: ”Mene je odgajao moj Gospodar, pa mi je lijep odgoj dao.”

Još je rekao: ”Najbolji od vas su oni koji imaju najljepše ponašanje.”

Zato: Izbjegavajmo bestidnost u govoru i ponašanju. Budimo prema svakom ljubazni i susretljivi. Vidjećemo kako ćemo zbog toga biti puno sretniji i kako ćemo biti prihvaćeniji u društvu i zajednici u kojoj se krećemo.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top