Kulinarstvo

Pripremite se za zimu – zlatna pravila zamrzavanja

Zamrzavanje ima svoje zakonitosti. Pogledajte kako se to radi i koliko vam dugo voće i povrće može ostati u zamrzivaču

Iako se u današnje vrijeme gotovo sve može nabaviti cijelu godinu, mnogo je jeftinije da omiljeno povrće i voće kupite u sezoni. No, zamrzavanje ima svoje zakonitosti. Pogledajte kako se to radi i koliko vam dugo voće i povrće može ostati u zamrzivaču.

5 zlatnih pravila

  1. Zamrzavajte samo hladne namirnice i jela. Radije zamrznite više manjih plosnatih paketića, neko jedan veliki.
  2. Vrećica s upakiranom namirnicom ne smije propuštati zrak. Istisnite ga ili isisajte iz vrećica, a potom ih dobro zatvorite. Poklopce koji ne prianjaju dobro obljepite ljepljivom trakom. Aluminijsku foliju čvrsto priljubite uz otvor posude.
  3. Zapakirane namirnice prvo stavite na najhladnije mjesto u frizideru. Tako će se puno brže duboko zamrznuti.
  4. Razmjestite ih u zamrzivač da se međusobno ne dodiruju. Nemojte ih stavljati na već duboko zamrznute pakete kako bi zrak brže cirkulirao i pospješio zamrzavanje. Paketiće s namirnicama možete poslagati jedan na drugi tek kad su potpuno duboko zamrznuti (oko 24 sata).
  5. Donekle ili potpuno odmrznute pakete nemojte ponovo zamrzavati.

Povrće

Većinu povrća valja blanširati, a neko je moguće i propirjati.

Grah – očistite grah iz mahuna i odvojite svako zrno koje nije besprijekorno. Blanširajte 5 minuta. Smrznite na poslužavniku. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Tikve – ogulite, očistite od košpica pa pripremite po želji narezane na kockice ili naribane. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Karfiol – odstranite listove, bijeli dio odijelite na manje „cvjetiće“. Blanširajte 3 minute. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Blitva – odijelite listove, svaki dobro operite i odaberite samo potpuno zdrave. Blanširajte 2-3 minute. Rok trajanja:10 -12 mjeseci.

Gljive – operite ih u više voda, odrežite stapke. Blanširajte 2 minute. Smrznite rasute na pladnju i onda smrznute spakirajte u vrećice. Rok trajanja:3  mjeseca.

Grašak – izvadite bobice iz mahuna, blanširajte ih 1 minutu i zamrznite. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Kelj – svaki list dobro operite, odaberite samo one čvrste i zdrave. Blanširajte 3 minute. Rok trajanja: 9 mjeseci.

Kukuruz – očistite klipove kukuruza i blanširajte 3 minute. Klipove stavite u vrećice i zamrznite.

Mahune – očistite, blanširajte 2 minute, stavite u vrećice. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Mrkva – dobro ih očistite ili ogulite. Krupnije narežite i blanširajte 2 minute. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Voće

Voće se može zamrzavati na više načina.

Sirovo bez dodataka – sitno voće koje mora biti besprijekorno.

Zamrzavanje sa šećerom – bolje za krupnije voće

Zamrzavanje u sirupu – prigodno za sve vrste voća. Sirup pripremite ovako: 1 litru vode prokuhajte sa 40 do 50 dag šećera; neka vrije nekoliko minuta. U potpuno ohlađen sirup dodajte sok od 1 limuna i prelijte sirup preko voća (mora potpuno prekriti voće)

Zamrzavanje sokova – najprikladnije za vrlo sočno voće.

Kompoti – izvrsno se zamrzavaju, zašećerite ih prema ukusu, a kuhajte samo dvije trećine uobičajenog vremena. Potom ulijte u duguljastu posudu obloženu alu-folijom. Dobit ćete smrznutu „ciglu“ koju stavite u plastičnu vrećicu. Tako je veoma praktično za  spremanje.

Breskve i nektarine – tvrde voćke ogulite, očistite od koštice i blanširajte 20 sekundi. Smrznite ušećerene ili, bolje, u sirupu. Mekane smrznite sirove, bez dodataka. Rok trajanja: 7-8 mjeseci.

Kupine, maline, jagode, borovnice… – vrlo zrele, ali zdrave smrznite bez dodataka ili sa šećerom. Može ih se smrznuti i kao kašu ili sok. Rok trajanja: 8-10 mjeseci.

Jabuke – ogulite, očistite, narežite na kriške, blanširajte u slatkom sirupu 3 minute. Od mekših napravite kompot ili kašu. Sirove možete i naribati, pa će vam poslužiti kao nadjev za pite. Rok trajanja: 8-10 mjeseci.

Marelice – zrele, ali zdrave voćke očistite i blanširajte 15 sekundi. Zamrznite ih u šećeru, ili bolje u sirupu. Vrlo zrele zamrznite kao kompot ili kašu. Rok trajanja: 7-8 mjeseci.

Trešnje i višnje – očistite oh od peteljki i operite pa smrznite bez dodataka, sa šećerom, u sirupu ili kao kompot. Rok trajanja: 7-9 mjeseci.

Šljive – Operite ih. Za knedle ih zamrznite sa ili bez koštica, bez dodataka. Za druge namjene izvadite koštice, pa smrznite bez dodataka, sa šećerom, ili sa sirupom. Može ih se smrznuti i kao kompot ili voćnu kašu. Rok trajanja: 8 mjeseci.

https://zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button