Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Priprema za bolesti: Pušenje tokom trudnoće mijenja DNK strukturu bebe

Priprema za bolesti: Pušenje tokom trudnoće mijenja DNK strukturu bebe

Istraživači su analizirali podatke majki i njihove novorođene djece kako bi vidjeli na koji način pušenje utječe na DNK metilaciju, hemijski kod DNK niti koji kontroliše DNK procese i vrijeme kad će geni biti aktivirani. Da li su određeni geni aktivirani ili ne determinira sve od boje kose i očiju, pa do ljudske predisponiranosti ka određenim bolestima.

Istraživači su uporedili rezultate 6,685 majki i njihovih beba širom svijeta.

Kod žena koje su pušile svakodnevno tokom trudnoće, istraživači su identificirali 6.073 mjesta na kojima je dezoksiribonukleinska kiselina beba metilirala drugačije neko DNK beba čije majke nisu bile pušači.

Najviše razlika zabilježeno je u blizini gena povezanih sa plućima ili razvojem centralnog nervnog sistema, tumorima povezanim sa pušenjem i urođenim mahanama poput rascjepa usne ili nepca.

“Već od ranije znamo kako pušenje tokom trudnoće štetno, no ova studija pruža više dokaza o tome kako se kod beba mogu vidjeti promjene u DNK strukturi, iste one koje možemo vidjeti kod odraslih pušača”, kaže voditeljica studije dr. Stephanie London iz ustanove National Institute of Environmental and Health Sciences in Research Triangle Park u Sjevernoj Karolini.

Dim cigarete sadrži preko 4000 hemikalija, među kojima su cijanid, olovo, te čak 60 sastojaka koji izazivaju rak.

Pušenjem u trudnoći omogućavate toksinima iz cigarete da dospijevaju u krvotok, koji je bebin jedini izvor kisika i hranljivih materija, čime rizikujete niz ozbiljnih zdravstvenih poremećaja za svoje dijete u toku čitavog njegovog života.

klix

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top