Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Priča iz Gazze o ljubavi, požrtvovanju, odanosti i saburu: Ponovni susret nakon 25 godina

Priča iz Gazze o ljubavi, požrtvovanju, odanosti i saburu: Ponovni susret nakon 25 godina

Priča o ljubavi, požrtvovanosti i odanosti dobila je svoje oličenje u paru iz Gazze. Jedan od vođa Hamasa, Ruhi el-Mušteha (57) i njegova supruga Ummu Džemal (59) najbolji su primjer ove ljubavi i požrtvovanosti, kada su nakon 25 godina njegovog ropostva u zatvoru izraelskog okupatora ponovo se sreli.

Samo šest mjeseci nakon sklapanja braka, zatvorske rešetke izraelskog okupatora na period od 25 godina razdvojili su dvoje mladenaca. Ummu Džemal je došla u Gazzu iz Jordana, svjesna puta koji je pred njom, a koji nije bio nimalo lahak.

111020101349KotdNakon šest mjeseci braka, koji su obilježeni potpunom požrtvovanošću žene, spremne da svome suprugu bude najbolja podrška na Allahovom putu, Ruhi eš-Mušteha je, radeći na pripremi eksploziva za borbu protiv okupatora doživio nesreću, kada je eksploziv eksplodirao u njegovim rukama. Prebačen je u bolnicu, gdje je odmah nakon nekoliko dana uhapšen. Bilo je to u februaru 1988. godine.

Ummu Džemal je ispričala kako je toga dana čula eksploziju u prizemlju kuće i jedino što je vidjela, bio je njen muž kako krvari. Odmah nakon toga je prebačen u bolnicu, a zatim u Centralni zatvor u Gazzi, ali ona o njemu nije ništa čula puna četiri mjeseca, čak nije znala ni da li je preživio. Nakon četiri mjeseca dobila je dozvolu da ga prvi put posjeti. Bio je to dirljiv trenutak dvoje mladenaca koji još nisu proveli niti jednu godinu zajedničkog života.

Ummu Džemal priča: “Ovo je bila moja prva posjeta njemu i ujedno najteža. Odmah mi je predložio, da ako želim, dat će mi razvod. Ja sam to odbila, rekla sam mu: ‘Nikako, ja želim da učestvujem u nagradi s tobom i nadam se našem skorom susretu, a ako se ne dogodi na dunjaluku, neka to bude susret u Džennetu.'”

Ruhi el-Mušteha je osuđen na četiri doživotne robije i još dodatnih dvadeset godina, ali sve to nije poljuljalo Ummu Džemal i njenu odlučnost da čeka svoga muža: “Njegova iskrenost i prvih šest mjeseci našeg zajedničkog života činilo je da ga i dalje volim i da uvijek obnavljam svoju ljubav prema njemu. Ta ljubav je rasla kako sam gledala njegovu vjeru i ustrajnost na Allahovom putu, iako mi je on nekoliko puta sugerirao da će biti osuđen na dugu zatvorsku kaznu.”

Ruhi kaže da je nagrada njegove supruge veća nego što je njegova, jer je ona svojevoljno odabrala da istrpi sve to i da bude strpljiva, čekajući njegov povratak iz zatvora.

Rijetke posjete mužu Ummu Džemal je koristila da ojača svoju strpljivost i ustrajnost i da obnovi svoju ljubav prema mužu, iako bi nekada prošlo i po osam godina, a ona ne bi dobila dozvolu za posjetu.

Ruhi el-Mušteha je bio jedan od zarobljenika koji su razmijenjeni u razmjeni 2011. godine. Ummu Džemal je saznala da se on nalazi na listi za oslobođenje, ali je srce i dalje drhtjelo, bojala se da do oslobođenja neće doći. Kada je ipak oslobođen, ona kaže: “Kada sam ga srela, prvo sam ga pozdravila vojničkim pozdravom, a onda čvrsto zagrlila, zahvaljujući Allahu što je toliko dobro dao i meni i njemu time što ga je izveo iz zatvora.”

Ruhi el-Mušteha nikada nije više vidio svoje roditelje, svoga brata koji je preselio kao šehid, svoga učitelja i šejha Ahmeda Jasina, svi oni su preselili u toku njegovog zarobljeništva.

Ovih dana, Uzvišeni Allah je ovu porodicu Svojih čestitih robova obradovao i njihovim prvim djetetom.

islambosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top