Liderstvo i menadžment

Prestanite se definirati tvrdnjama koje drugi imaju o vama!

Bilo da vas hvale ili kude, ni jedno od toga nije odraz vas kao osobe. To su samo njihove riječi koje u vašem životu ne moraju značiti apsolutno ništa. Ukoliko im date važnost postat ćete njihov rob, počet ćete ovisni o njihovim lijepim riječima i pohvalama, te ćete sve činiti samo da ih čujete što više. No kada čujete neku ružnu, to će vas potpuno izbaciti iz takta u depresiju. No tada je za vas već kasno, jer ste već postali igračka u njihovim rukama.

Nemojte misliti da vam život može biti gori, ako drugi o vama govore nešto loše ili ako o vama ne govore ništa. Ne trebaju vam njihove potvrde jer one često nisu iskrene, one su tu da imate lijepu sliku o njima, one su tu da im uzvratite istom mjerom i da jedni druge lažete samo da biste se ljepše osjećali. Nemojte ovisiti o tome što će vam ko reći, jer ćete tada izdati sami sebe, izdati ono što vjerujete o sebi.

Ukoliko drugi negativno govore o vama to nije vaš, već njihov problem. Vi ste onakvi kakvi jeste, i iza toga stojite, a ono što oni govore definiraju sami sebe. Ako s druge strane želite da to postane istina počet ćete se tako i ponašati, i zaista postajati takvi. Ne obraćajte pažnju na njihovu ljubomoru i zavist, one će uništavati njih, ne vas. Ne obraćajte pažnju na njihova omalovažavanja, vaša vrijednost je u vama, a njihove unutrašnje bitke ostat će u njima.

Prestanite se definirati tvrdnjama koje drugi imaju o vama. Izgubit ćete energiju koju ste mogli uložiti u nešto kreativno, a nećete dobiti ništa. Ignorirajte njihove pokušaje zaustavljanja već samo produžite naprijed. Oni vam mogu samo pomoći u toj mjeri da što prije da sazrijete i ojačate, možda njihov život ni nema neki veći smisao. Vjerujte u sebe i ispunite svoje ciljeve koliko god bilo teško, sve ostalo nije vrijedno vaše pažnje, ni vremena.

Piše: Mario Žuvela

savjetnikuspjeha.com

Povezani članci

Back to top button