Kulinarstvo

Preporuka za iftar: Punjeni patlidžani i piletina

Za pripremu iftara vam predlažemo punjene patlidžane i piletinu.

Potrebno (za 2 osobe):
2 patlidžana srednje veličine
2 komada pilećih prsa, po mogućnosti Ovako piletina koja ima halal certifikat
2 mrkve
3-4 struka mladok luka (ili glavica crvenog nasječena na tanke listiće)
maslinovo ulje
so, biber

Priprema:
Nasijecite patlidžane i prsa po dužini, po mogućnosti da ne dođete do dna, nego otprilike do pola debljine. Patlidžanu odrežite plošku u onom dijelu koji ide na tepsiju da bi stajao, da se ne bi prevrtao.
Nasijecite mrkvu po dužini na tanke listiće.
U otvore redajte po listić mrkve i pero mladog luka (ili listiće crvenog luka).
Polijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite.
Pecite u rerni na 200 stepeni C oko pola sata.

Savjet više:
ako je patlidžan stariji obarite ga nakon što ga zarežete, pa tek onda punite
možete puniti i zeljastim povrćem (blitva, špinat, rukola itd.), peršunom ili nekim drugim povrćem po želji
Servirajte sa svježom salatom.

Akos.ba i Dobrekalorije.ba

Povezani članci