Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Preokret na turski način: Prva rektorica univerziteta sa hidžabom u Turskoj

Preokret na turski način: Prva rektorica univerziteta sa hidžabom u Turskoj

Generalni sekterat Diđle univerziteta prof. dr. Sabri Ejigun na društvenim prežama podijelio je sliku rektorice sa hidžabom profesorice dr. Ajšegul Jale Saraća.

Sekretar Ejigun je novinaru AA rekao kako je gospođa Sarać već duže vrijeme razmišljala da se pokrije. „Kada je prvi put došla na radno mjesto pokrivena sve nas je izenanadila”, rekao je Ejigun i nastavio: „Mislimo da je sada spremna. Prije je nošenje mahrame u javnim preduzećima bilo strogo zabranjeno. Kada je podignuta zabrane i kada su pojedine članice turskog parlamenta počele dolaziti na sjednice pokrivene, stav prema hidžabu počeo se mjenjati. Naša profesorica je svoje želje i prohtjeve ostavila po strani da ne bi naštetila našem univerzitetu. Danas naša profesorica Sarać slavi ono što je godinama odgađala, i što je godinama željela. Naša profesorica je prva rektorica sa hidžabom u Turskoj” rekao je Ejigun.

Na kraju je Ejigun rekao da se iznenadio kada je ušao u njenu sobu i vidio da je pokrivena a nakon toga zamolio je da se uslikaju za uspomenu.

 

Izvor : AA

Za Saff pripremio: A. J. 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top