U Fokusu

Međumuslimanski i međureligijski dijalog: Vesatijja kao prilika i potreba vremena u kojem živimo

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini institucionalno brine o islamu i svim muslimanima koji je doživljavaju kao svoju. Jedna od osnovnih karakteristika Islamske zajednice jeste istrajavanje na Pravom putu, kroz dijalog sa drugima i umjerenost u tumačenju i primjeni islama. Muslimani u BiH u namazu mole: „uputi nas na Pravi put“ a Dunjalukom hode umjereno i sredinom. To je stoljećima bilo tako – jedino moguće i jedino ispravno. Zahvaljujući tome sačuvana je vjera, njeni temelji i zajednica vjernika. Muslimani tu umjerenost žive, samim time je razumiju i podržavaju; srednji islamski put razumiju i prihvataju njihove komšije nemuslimani.

Piše: mr. Senad Ćeman

U Bosni i Hercegovini se srednji put islama podrazumijevao do te mjere da se o njemu čak nije ni pričalo, ni pisalo. Umjerenost u vjeri se jednostavno živjela. Međutim, stanje se promijenilo – u svijetu i kod nas. Pojavljuju se nova tumačenja islama sa svojim pristalicama koji vrijedno rade na provođenju vlastitih ideja i projekata, u kojima uglavnom nema prostora za neistomišljenike. Posluje se kako je kome volja, a račun uglavnom ispostavlja IZ u BiH, uz obrazloženje da ona odgovara za islam i muslimane. Osjeća se potreba za institucionaliziranim dijalogom o novim tumačenjima islama.

Svoju odgovornost Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je pokazala i kroz osnivanje Centra za dijalog – vesatijja, nastojeći time doprinijeti različitosti bogatstva i raznovrsnosti, a ne različitosti sukoba i sporenja, na osnovu međusobne solidarnosti i potpomaganja muslimana, na principu onoga što je ulema definirala kao fikhu-l-i’tilaf razumijevanje vjere u smislu okupljanja i pored različitih shvatanja, kako bi nam se razlikovala viđenja, ali ne i srca. Na taj način je potvrđena opredjeljenost za iskrenim, a ne taktičkim dijalogom, kroz razumijevanje tekstova u svjetlu konteksta, okolnosti i povoda, uz raspoznavanje čvrstog cilja – sevabit od promjenljivog sredstva – mutegajjirat.

Kompletan tekst u .pdf formatu preuzmite na navedenom linku: DOWNLOAD

Izvor: Preporod, br. 6/1016., 15. mart 2014. godine

 

cdv.ba

Povezani članci

Back to top button