Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Premijera drame „Gazi Husrev –beže ili Bukagije“ u Narodnom pozorištu

Premijera drame „Gazi Husrev –beže ili Bukagije“ u Narodnom pozorištu

drama „Gazi Husrev –beže ili Bukagije“

Premijerom drame „Gazi Husrev –beže ili Bukagije“ Džemaludina Latića u režiji Tanje Miletić Oručević bit će otvorena sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Autor teksta pjesnik Džemaludin Latić između ostalog je rekao da je napisao tu dramu u znak zahvalnosti najvećem vakifu, dobrotvoru Bosne i Hercegovine. Latić smatra da je glavni odnos u drami odnos Gazi Husrev –bega i Ivana Tardića, te da mu je želja bilo napisati dramu koja je aktuelna i koja bi mogla biti značajna i za Grad Sarajevo. Podijelio je i inicijativu iz Turske, od pozorišta opštine Istanbul da ova predstava bude pozvana na gostovanje u februaru.

Direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović na najavnoj pres-konferenciji istakao je značaj podržavanja domaćeg dramskog stvaralašta, koje ta teatarska kuća podržava i postavkom te drame. Bajrović je značajnim ocijenio pristup Pozorišta da angažuje mlade glumce koji su još na Akademiji ili su je završili, a nemaju posao.

Rediteljica predstave navela je da je imala lijepo iskustvo rada sa brojnim ekipom. Govoreći o samom tekstu rekla je da je tekst opširan, zahtjevan, te da je Latić u tekst uveo poetske komponente.

Za dramarturga Hasana Džafića Latićeva drama ima ogroman dramski potencijal.

– Pjesnik Latić bio je od pomoći dramatičaru Latiću – istakao je Džafić dodavši da su u toj drami ponajbolje ispisani dramski stihovi bošnjačke književnosti.

Džafić također je naveo da u Latićevom tekstu je prisutna fikcija, te da je „govor mašte“ u tom tekstu nadređen „govoru činjenica“.

Nosilac glavne uloge Gazi Husrev-bega je mladi glumac Aldin Omerović koji je između ostalog istakao saradnju sa ostalim članovima ansambla te sa rediteljicom Miletić –Oručević, naglasivši da je predstava kolektivni pozorišni čin.

Glumica Hasija Borić Stojić, kako je rekla, ima malu “slatku” ulogu. Istaknula je također da je fascinirana tekstom, rečenicom Džemaludina Latića u toj drami.

– Pjesnički klasik Džemaludin Latić svojom je prvom dramom postao i dramski klasik – dodala je Hasija Borić Stojić.

U brojnoj glumačkoj ekipi nalaze se i Helena Vuković, Merima Lepić-Redžepović i Nerman Mahmutović mladi glumci koji još studiraju ili su završili Akademiju. Oni su naglasili značaj saradnje sa starijim kolegama.

Autorica scenografije je Sabina Trnka, autorica kostimografije Lejla Hodžić, autor muzike Atilla Aksoy. Uloge u predstavi tumače: Aldin Omerović, Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić-Redžepović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Ermin Sijamija, Helena Vuković/Mona Muratović, Mehmed Porča, Aleksandar Seksan Damir Kustura, Hasija Borić-Stojić, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović i Davor Sabo.

Premijera je zakazana za 27. oktobar, prva repriza je 7. novembra, druga 8. novembra.

BIR

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top